Veiligheidsgevoel in Fietstunnels

ALKMAAR – In 2008 zijn onder 2000 respondenten een aantal extra vragen gesteld over het gevoel van veiligheid in fietstunneltjes. Dit gebeurde in het kader van het Omnibus-onderzoek, wat een doorlopend onderzoek is om na te gaan wat er in de gemeente speelt en hoe dit wordt ervaren. Dit aanvullende onderzoek is verricht ivbm met de camera-discussie bij de Omvaltunnel.

Die Omvaltunnel is circa 10 maanden eerder opengesteld voor de fietsers. Helaas is er niet specifiek naar de ervaring in dit tunneltje gevraagd. Als Fietsersbond vinden we dat belangrijk, omdat deze tunnel sterk afwijkt van de normale fietstunnels in Alkmaar. De Omvaltunnel is circa 1 meter smaller dan de gemiddelde Alkmaarse fietstunnel, maar wijkt vooral af door de haakse bocht in de diepte aan de Alkmaarse kant.

Aan die westkant ligt de tunnel in het Alkmaarse deel van het buurtschap Omval, dat binnen de wijk Oudorp valt. De andere kant ligt in de gemeente Schermer waar ook nog een restantje van het buurtschap Omval ligt. Naast deze mensen gebruiken de Alkmaarders deze tunnel vrijwel alleen recreatief, dus overdag en bij mooi weer. De scholieren en andere inwoners van de Schermer en vooral het dorp Stompetoren gebruiken de tunnel veel meer o.a. voor het fietsen naar scholen, werk, winkels en horeca in Alkmaar.

Toch menen we deze tunnel wel te herkennen in de uitslag van het Omninus-onderzoek. Bovenaan bladzijde 6 is er per wijk een groot verschil op de vraag ‘Voelt u zich wel eens onveuilig in een fietstunnel?’ De wijk Oudorp scoort met 50% ja veel slechter dan de andere wijken die tussen 38 en 44% scoren. Oudorp heeft echter maar 2 fietstunnels, 1 bestaande in de Herenweg onder de Nollenweg en de nieuwe haakse Omvaltunnel. Het zou ons niet verwonderen als die laaste het resultaat van de wijk Oudorp sterk negatief heeft bexefnvloed en dat dit nog veel sterker zou zijn als deze tunnel niet aan de rand, maar middenin de wijk zou liggen.

Door de ligging aan de uiterste oostrand van de gemeente hebben fietsers uit andere wijken veel minder met deze tunnel te maken. Het zou beter geweest zijn als ook de inwoners van de Schermer en vooral Stompetoren naar de ervaringen van deze tunnel was gevraagd. Op een openbare bijeenkomst over het N243-project bleek dat er in de stampvolle zaal erg negatief over deze tunnel werd gesproken.

Verder is duidelijk dat vrouwen meer moeite hebben met fietstunnels dan mannen. Op de vraag: ‘Voelt u zich wel eens onveilig in een fietstunnel?’ reageerde 2% van de mannen en 8% van de vrouwen met ‘vaak’ en 31% van de mannen en 47% van de vrouwen met ‘soms’. Dit geldt niet specifiek voor Alkmaar, dit verschil is ook landelijk zichtbaar.

Geplaatst op 2008-10-30, in Alkmaar, Schermer/De Rijp. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: