Hele Maansbrug

OUDORP – Vanochtend is officieel de 2e Halve Maansbrug geopend door Wethouder Alsemgeest. En ja, we schrijven ‘Halvemaansbrug’ deze keer los van elkaar, aangezien het zo op het nieuwe bordje staat. Deze fiets- en voetgangersbrug is al enkele weken in gebruik. Hij lag er nog niet of er reden al fietsers over. Wat dat betreft petje af voor de bruggenbouwers, die daar sportief mee omgingen.


De nieuwe brug een week eerder.


Wethouder Alsemgeest schroeft het naambordje vast als ceremonixeble daad.

Als Fietserbond zijn we betrokken geweest bij deze nieuwe brug, die het voor de fietsers en voetgangers veiliger moet maken. Een groot aantal fietsers gaat er met deze brug op vooruit. Denk daarbij aan fietsers tussen Alkmaar-Centrum en Heerhugowaard, die vanaf de Molenkade komen. Zij hoeven niet meer 2x de drukke Herenweg over te steken. Ook fietsers tussen Oudorp en Sint Pancras/Alkmaar-Noord gaan er op vooruit. Zij steken nu op een overzichtelijkere plek over en die plek is voorzien van een tusseneiland.

Er is een groep die er niet op vooruitgaat, dat zijn de voetballers die vanuit Oudorp naar het Kolpingterrein fietsen. Zij moeten nu 2 keer oversteken en gebruik maken van het nieuwe fietspad. Het is al duidelijk dat een deel dit teveel werk vind en zij gaan over de oude (en vanaf nu auto-)brug. De tijd zal leren of dat zo blijft, of dat zij later toch meer voor veiligheid dan voor snelheid gaan kiezen.

Een flink aantal aanwezigen (bewoners, bouwers, ontwerpers, ambtenaren en vertegenwoordigers van o.a. de Fietsersbond) zagen ook dat er nog wat afgewerkt moet worden. De fietsers die vanaf de nieuwe 2de Halve Maansbrug naar het centrum van Oudorp fietsen, komen zonder enige markering op de rijbaan van de Herenweg:

Dat lijkt ons niet de bedoeling. De auto’s gaan inmiddels al harder over hun 1e Halve Maansbrug, omdat zij geen last meer hebben van die lastige fietsers. En de fietsers rijden net zo onbevangen door, waardoor het met het samenvoegen wel eens mis kan gaan. Bij navraag begrijpen we dat er nog lijnen komen die het fietspad een stukje op de weg door laten lopen.

Verder hebben we enkele malen aangedrongen op het verleggen van de 30km-zone. Die mag wat ons betreft 250 meter noordelijker beginnen, dus op de oude Halve Maansbrug. Dat is een stuk veiliger, aangezien dit stuk Herenweg erg smal is en niet voorzien van fietsstroken of fietspad. We hopen dat dit alsnog wordt uitgevoerd.


NB: Er werd ook gezegd dat deze nieuwe brug de verbinding tussen Langedijk en Alkmaar-Centrum verbetert. Dat is echter niet het geval. Fietsers uit Sint Pancras en de rest van de gemeente Langedijk gaan al jaren via het Hertog Aalbrechtpad en de Arie Berkhoutbrug. Dat is een stuk korter en vlotter. Als alternatief gaan veel fietsers via de Kruissloot, Drechterwaard en het Rekerspoortunneltje. Wat dat betreft is het ook ‘jammer’ dat het langs de Nollenweg steeds rustiger wordt en die fietsers steeds vaker voor de route langs het spoor kiezen. Dat laatste heeft alles te maken met het knoeiwerk van de Provincie bij het Nollencircuit.

Geplaatst op 2009-05-25, in Alkmaar en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: