Hobbemalaan onveilig

ALKMAAR – DE HOEF – Op zaterdag 13 juli vond een ongeval plaats tussen lijnbus-5 en een groep jonge fietsers. De bus haalde al toeterend met hoge snelheid een groep van zes kinderen in. Een harde klap volgde. De kinderen (tussen 12 en 15 jaar), die even daarvoor onder begeleiding vrijwilligerswerk voor het bejaardencentrum hadden gedaan, fietsten en op de terugweg naar huis. Ze maakten ruim baan voor de bus, toch bleek de weg te smal voor deze inhaalmanoeuvre. De kinderen waren ongedeerd, maar net als de chauffeur erg geschrokken.

Bewoners hebben eerder vele malen bij de gemeente Alkmaar aangegeven, dat de Hobbemalaan niet veilig is met een buslijn door deze straat. Ook Veilig Verkeer Nederland kwam na onderzoek met deze conclusie. Buschauffeurs zelf geven in een eerder krantenartikel aan dat zij de route over deze straat riskant vinden.

Lees hier meer.

Als Fietsersbond vinden we dit een vervelend ongeval. Niet alleen omdat er jonge fietsers bij betrokken waren, maar ook omdat dit juist een veilige fietsroute moeten zijn. Aan de Hobbemalaan liggen 2 basisscholen en die moeten veilig per fiets te bereiken zijn.

De Hobbemalaan zelf is smal en voor een deel als 30km-weg ingericht. Langs 1 kant word geparkeerd. Sinds de nieuwe dienstregeling gaan er 4 lijnbussen per uur door deze straat. Voorheen reden deze bussen over de Nicolaas Beetskade. In het VVN-rapport wordt gesteld dat de bus beter langs de Nicolaas Beetskade kan, daar staan (nog de oude) haltes.

De Nicolaas Beetskade is echter ook smal en daar gaan nog meer fietsers langs. Een groot probleem waren daar de afslaande bussen van en naar de Bergerweg. Nu dit niet meer het geval is zijn de files op de Bergereweg en Nicolaas Beetskade een stuk minder en hoeven fietsers minder lang te wachten bij de verkeerslichten. Dus helaas is dit probleem niet zo eenvoudig op te lossen.

Gisteren hebben we de situatie met de gemeente doorgesproken. Zij zijn nog bezig met het verzinnen van een oplossing.

Advertenties

Geplaatst op 2009-06-18, in Alkmaar. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. Guus Breebaart

  Bij de nieuwe Friesebrug in Alkmaar vind ik de fietsroute vanuit het centrum rechtdoor richting Frieseweg zeer gevaarlijk. Je moet heel ver naar achter kijken of er naar rechts afslaande auto’s komen ,die voorrang hebben. Als je gestopt bent en weer doorgaat loopt de weg omhoog waardoor het snelheid maken langzaam gaat, Er zijn geen oversteeklichten!. Vr gr Guus Breebaart

 2. @Guus: Helaas heb je volkomen gelijk. We hebben dit punt een aantal keren bij de gemeente en de projectleider onder de aandacht gebracht. We hebben zelfs voorgesteld om alvast de buizen aan te leggen in geval daar een verkeerslicht nodig is. Natuurlijk hebben we er de fietsers liever gewoon in de voorrang.

  In de oorspronkelijke plannen zouden hier alleen de bussen rechtsaf gaan naar de Nieuwe Schermerweg. De auto’s moesten de lus maken. Door inspraak is dit gewijzigd en de fietser krijgt daardoor veel meer oversteekellende.

  We hebben nog een paar punten waar we ons grote zorgen om hebben gemaakt. We hebben daar alle inspraakwegen voor bewandeld, behalve de rechtspraak en acties ter plaatse. Uiteindelijk is besloten om af te wachten tot alles definief is inclussief de verkeerslichtenregeling.

  Zie het volgende weblogbericht.

  In dat geval is het eenvoudiger om amtenaren en politici zaken duidelijker te maken. De komende tijd gaan we het goed in de gaten houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.