Bewaakte Fietsenstalling Middenwaard

Nee, die is er nog niet, maar de gemeente Heerhugowaard denkt er hard over na. Zo heeft de Heerhugowaardse Fietsersbond dit plan al rond begin dit jaar vernomen en heeft inmiddels de politiek er over nagedacht. Hun ideexebn lopen erg uiteen. Op de website van de Koerier staat een mooi artikel, die we bij deze van harte aanraden om te lezen.

Als Fietsersbond zijn we blij dat de gemeente over dit soort zaken nadenkt. We zijn nog blijer als er iets gerealiseerd word dat goed functioneert. Dus blije en vooral veel stallers. Of het zo ver komt is maar de vraag. Want waar plaats je zo’n stalling of moet dat op meer plaatsen, omdat het winkelcentrum behoorlijk lang is?

Het idee lijkt een beetje op de gratis bewaakte stalling onder het Canadaplein bij de Grote Kerk in Alkmaar. Net als in Alkmaar verwachten we dat de stalling bij Middenwaard ook gratis wordt om zodoende het fietsgebruik te stimuleren, ten gunste van minder auto’s die meer ruimte vergen. De Canadapleinstalling werkt de laatste 3 jaren behoorlijk goed, met veel gebruikers. Dus zou dat ook niet zo gaan werken bij winkelcentrum Middenwaard?

Dat is inderdaad maar de vraag. Onder het Canadaplein stallen vooral mensen hun fiets die meer dan een paar uur in de binnenstad verblijven. Denk aan theaterbezoekers en mensen die uit eten gaan of een stadswandeling doen. Mensen die boodschappen met de fiets halen zie je er veel minder. Zij zetten hun fiets dicht bij de winkel, zoals de Super de Boer op 70 meter afstand of rond de Grote Kerk op nog geen 30 meter van de Canadapleinstalling. Nou kan de trap naar de stalling daar de schuld van krijgen, maar het gedoe met de kaartjes en de langere loopafstand zijn minstens zo belangrijk.

Met Middenwaard gaan die zaken ook een belangrijke rol spelen. Hoe snel kan ik mijn fiets stallen en hoe ver moet ik lopen naar de zaken waar ik moet zijn. Als deze stalling op 1 plek komt, dan wordt ie waarschijnlijk alleen gebruikt door mensen die aan die kant van Middenwaard moeten zijn of mensen die er langer dan een uur blijven. Er zijn genoeg redenen om een fiets langer dan een uur bij Middenwaard te stallen, maar het aandeel is er zeker een stuk minder dan in de binnenstad van Alkmaar.

Andere mogelijkheden zijn het overkappen van meer stallingsplaatsen en het aanbrengen van camerabewaking. Op die manier kan het rondom het winkelcentrum en is er geen gezeur met kaartjes. Maar het komt er dan wel op aan of er effectief opgetreden wordt als er iemand aan een fiets zit te rommelen.

Advertenties

Geplaatst op 2009-07-16, in Heerhugowaard. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. De stalling is op 15 november geopend, zie hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s