Nieuwe Bruggen over NH-Kanaal

ALKMAAR – Enkele weken terug kondigde verkeerswethouder Nico Alsemgeest aan, dat er nog 2 bruggen over het Noordhollands kanaal komen. Een voetgangersbrug tussen het Mallegatsplein en Overstad en een fietsbrug bij de spoorbrug. Helaas stond er niet veel meer in het artikel en waren het zaken die al een tijdje bij de Alkmaarse Fietsersbond bekend zijn.

De voetgangersbrug is het duidelijkst. Nu is er al een voetgangers- en fietsbrug in het verlengde van de Paternosterstraat over het afgesloten kanaalvak naar het politiebureau aan het Mallegatsplein. Sinds de verkeerslichten bij de Paternosterstraat-Kanaalkade weggehaald zijn is deze brug behoorlijk populair geworden onder de fietsers. Op die manier gaan ze naar de Tesselsebrug zonder te wachten bij de langdurige lichten van de Geestersingel-Kanaalkade.

Een groot deel neemt deze route ook richting Paternosterstraat, wat er erg link uitziet op de Tesselsebrug. Een ‘voetgangers’-brug tussen het politiebureau en Overstad kan hier het een en ander in verbeteren. Sinds de werkzaamheden aan de 2e Friesbrug wordt de Ringersbrug ook door zeer veel fietsers gebruikt. Die brug is overigens veel te smal voor de grote hoeveelheid ‘voetgangers’ die er tussen de binnenstad en hun geparkeerde auto’s in Overstad lopen. Een 2de voetgangersbrug bij het politiebureau is dan ook zeker wenselijk.

Toch zullen de meeste fietsers niet zoveel aan deze voetgangersbrug hebben aangezien hij niet aansluit op fietsroutes door Overstad. Wat dat betreft is een fietsbrug bij de spoorbrug belangrijker. (zie knelpunt AL29) Maar helaas liet de wethouder niet doorschemeren aan welke kant deze van de spoorbrug komt. Op dit moment liggen er 2 smalle voetgangersdelen aan weerskanten van de spoorbrug. Die strookjes zijn te smal. Daarbij zijn er voor (of juiste tegen) de fietsers hele lange hekken geplaatst zodat deze niet van de spoorbrug af op de Helderseweg en Noorderkade komen vlakbij een spoorwegovergang. Je mag dan ook verwachten dat een nieuwe fietsbrug om die reden minstens 50 meter van de spoorbrug komt te liggen.

Aan de zuidkant komt ie dan zeer dichtbij de Tesselsbrug. Aan de noordkant is de afstand tot de volgende fietsbrug (de Vlielandbrug) een flink stuk groter. Vooral fietsers naar scholen hebben er meer aan als deze brug bijvoorbeeld in het verlengde van de Drechterwaard komt.

Daarbij komt dat er plannen zijn om de Helderseweg onder het spoor door te laten gaan. In zo’n geval is het juist handig om de fietsbrug wel zo dicht mogelijk tegen het spoor te hebben, zodat die ook een ongelijkvloerse oversteek over de Helderseweg heeft. Wat ons betreft nog veel vragen over de lokatie en uitvoering. Nu de wethouder deze bruggen op de politieke agenda heeft gezet, zullen wij er ook meer werk van maken om er veilige en effectieve fiets- en voetgangersbruggen van te maken.

Advertenties

Geplaatst op 2009-07-24, in Alkmaar en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s