Dorpshart Sint Pancras

SINT PANCRAS – In de afgelopen week hebben actieve leden van de Fietsersbondafdeling Langedijk en de regionale Fietsersbond Alkmaar en omstreken een rondje om het Vroneterrein gefietst, met aansluitend een gesprek in De Geist. Het initiatief kwam van de VDSP (Vereniging Dorpsraad Sint Pancras), die naast ons ook leden van andere organisaties, locale politici en wethouder Bonsel (o.a. accomodatiebeleid gemeente Langedijk) mee lieten fietsen en denken over de plannen voor het nieuwe dorpshart op de Vronevelden in Sint Pancras.

Gemeente Langedijk onderzoekt of de voetbalvelden van Vrone ingericht kunnen worden voor een brede school, de bibliotheek en o.m. kinderopvang. Dit onderzoek loopt al een tijdje en er zijn diverse informatieavonden gehouden die fietsersbonder Piet Overman actief bezoekt.

Het plan kent veel faxe7etten. Het hoofdbestanddeel is de zogenaamde brede school. Dwz de openbare en katholieke basisscholen van de Sperwer en de protestantse basisschool aan de Bovenweg zouden naar deze plek verhuizen, waarbij voorzieningen als een nieuwe gymzaal gezamenlijk gebruikt kunnen worden. Door de verplaatsing van de protestantse basisschool ontstaat een mogelijkheid om de Helling door te trekken, zodat de de Bovenweg een betere ontsluiting krijgt op de N245.

Op de nieuwe locatie komen zo’n 700 tot 900 leerlingen samen. De huidige scholen hebben 680 leerlingen, maar dat aantal stijgt snel door nieuwe woonwijken als De Twuyverhoek en de De Vronermeer. Een groot deel komt te voet of op de fiets, maar een minstens zo groot deel zal met de auto door een van de ouders gebracht worden. Al deze verkeersbewegingen (en parkeerproblemen) vinden vooral ’s ochtends gelijktijdig plaats. Ons hoofdprobleem is dat dit verkeerstechnisch bijna niet veilig op te lossen is. De wegen rond en naar het Vroneterrein zijn erg smal, zonder trottoir en hebben al een hoge parkeerdruk van aanwonenden.

Op het bovenstaande kaartje is ook te zien dat er veel bewoning is binnen het vierkant Bovenweg-Vinkenlaan-Destreelaan-Boeterslaan. Aan de overzijde van deze wegen staan ook woningen, wat het verbreden van deze wegen vrijwel onmogelijk maakt. De Boeterslaan is het smalst en betreft nu een soort fietsstraat tussen Heerhugowaard (spoorbrug) en Alkmaar (De Mare) en via de Vlotbrug zelfs naar het strand.

De Bovenweg is tot halverwege het Vroneterrein ‘Duurzaam Veilig’ ingericht. De zuidelijke helft moet nog zo uitgevoerd worden. Door deze halve oplossing functioneert de Duurzaamveilig-aanpak (nog) niet goed, daarvoor is er teveel autoverkeer. Dit verkeer blijft niet alleen te hard rijden, maar blijft ook als sterkste voorrang nemen waar dat niet zo ingericht is. Wij wachten met smart op de herinrichting van het zuidelijke deel, maar hebben nog geen idee wanneer dat aangepakt gaat worden. Op beide delen voelen fietsende ouders en kinderen zich hier niet veilig.

De Vinkenlaan is nu een drukke ontsluitingsweg van en naar De Oostwal. De AVH Destreelaan is ook behoorlijk druk met noordzuid-verkeer. Bij elkaar is het nu al niet goed geregeld in dit gebied en als daar een berg leerlingen bij komen, dan zien we dat als Fietsersbond vooralsnog niet zitten.

Maar misschien weten de plannenmakers een ontwerp, dat dit verkeersprobleem loop- en fietsvriendelijk oplost.

Advertenties

Geplaatst op 2009-08-29, in Langedijk en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.