Goed nieuws bij Verlaat

VERLAAT – Afgelopen week viel in de krant te lezen, dat er een extra fietstunnel komt bij de ombouw van de kruising N242-N241. Deze dubbele T-slitsing wordt vervangen door een turbo-rotonde, met bij het Verlaat (in het verlengde van de Middenweg) een gewone rotonde in de AC de Graafweg. De raad van Heerhugowaard wil -net als de omwonenden- dat er aan het plan een extra fietstunnel wordt toegevoegd bij die 2de rotonde.

Volgens verkeerswethouder de Boer moet dit mogelijk zijn, omdat de provincie voor dergelijke fietsoplossingen een subsidie van 90% geeft en de overige kosten over de gemeentes Heerhugowaard en Niedorp verdeeld kunnen worden.

Als Fietsersbond juichen we dit vanzelfsprekend toe. Wij waren destijds met 3 personen aanwezig bij de informatieavond in maart-2009. In het verslag daarvan troffen we nog een fietsmeevaller. De provincie wil de geplande parallelweg langs de N242 omzetten in een fietsstraat. Iets waar wij op meer plekken voor gepleit hebben, zoals bij de stille kant van de N243 (Noordervaart) in de Schermer.

Het verschil tussen een fietsstraat en een parallelweg is 30km/h. Dat wil zeggen op parallelwegen buiten de bebouwde kom geldt een snelheid van 60km/h. Dat vinden we duidelijk te snel voor de fietsers die ook van zo’n weg gebruik moeten maken. Het snelheidsverschil tussen de N-weg en zo’n parallelweg is naar onze mensing te klein, wat er voor zorgt dat de parallelweg als sluiproute wordt gebruikt.

Dit laatste is de afgelopen jaren gaande tussen de Roskamsluis bij Noord-Scharwoude en de Smuigelweg naar Waarland. In die situatie hebben de fietsers er minder last van, omdat zij daar een apart fietspad hebben. De hinder die er wel is betreft de lastige fietsoversteek naar het fietspad langs de Westerweg (N242 richting zuid).

Een fietsstraat wordt primair ingericht voor de fietsers en kent een maximumsnelheid van 30km/h. Het overige verkeer is er te gast en moet dus rekening houden met de fietsers. Dat overige verkeer betreft in hoofdzaak landbouwverkeer dat officieel toch al niet sneller dan 30 km/h mag rijden.

Geplaatst op 2009-09-03, in Heerhugowaard en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: