Veiligheidsbeleving Alkmaar

In de afgelopen weken heeft de gemeente Alkmaar via een 8-tal workshops de veiligheidsbeleving in de wijken onderzocht. Daarbij was met name aandacht voor de fietstunnels. Helaas verscheen dit bericht pas op 25 augustus op de Alkmaarse website, toen er al 2 workshops gehouden waren. Toch hopen we dat anderen wel op tijd het bericht gelezen hebben en hebben deelgenomen.

Als Fietsersbond vinden we dit soort zaken erg belangrijk en houden we ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Als u zich in bepaalde gebieden niet veilig voelt, bijvoorbeeld omdat een groep mensen zich ophoud op plekken waar dat niet wenselijk is, bel dan zo snel mogelijk met 0900-8844. Geef daarbij de juiste locatie en het tijdstip door en mogelijk andere informatie die de politie kan helpen. Onze ervaring is dat de politie binnen 10 minuten ter plekke kan zijn. Bedenk daarbij dat u een melding maakt en geen aangifte. Een aangifte kan pas als u daadwerkelijk bedreigd bent.

Als het om sociale fietsveiligheid gaat, dan vallen de meeste fietstunnels in Alkmaar erg mee. We krijgen weinig tot geen meldingen en hebben zelf ook goede ervaringen. Reden is dat de meeste fietstunnels goed aangelegd zijn, dwz gestrekt zodat er met een goede snelheid doorheen te fietsen is.

Twee van de 20 fietstunnels voldoen hier niet aan. De oude fietstunnel in de Rekerdijk onder het spoor is te smal en te diep en heeft een flauwe bocht. Wij zijn druk bezig om dit goed aan te pakken in het Zeswielenplan. De andere is de nieuwe haakse fietstunnel in De Omval onder de N244 en N242. Fietsers vanuit de Schermer moeten bijna tot stilstand komen om de krappe bocht naar Alkmaar te nemen. Dit gebeurt diep in de tunnel. Het is niet alleen sociaal onvielig, maar ook verkeersonveilig. De spiegel die het zicht moet verbeteren is inmiddels een jaar afwezig. Dit nemen we de provincie kwalijk, maar ook de gemeente aangezien deze spiegel op Alkmaars grondgebied moet hangen. Dat de toegezegde camerabewaking nog steeds niet rond is mag men ook de provincie en de gemeente aanrekenen.

Wat ons betreft is sociale fietsonveiligheid niet alleen gekoppeld aan de fietstunnels. In de afgelopen jaren zijn er klachten bij ons binnengekomen over hele andere plekken en een deel daarvan heeft de krant gehaald. Zo is er al jaren een wens voor verlichting op het fietspad langs de Nollenweg tussen de beverkoog en Heerhugowaard. Deze verlichting is toegezegd, en we hadden het verwacht nadat dit pad eindelijk opgeknapt is. Maar helaas. De struiken tussen de weg en het fietspad zijn wel uitgedund, maar dat verhoogd het veiligheidsgevoel maar een klein beetje.

Echte problemen hebben zich 3 jaar terug voorgedaan op de Molenkade, Rekerdijk, Rekerhout en bij de Vlielandbrug. Een groep raddraaiers maakten deze plekken onveilig en vielen fietsers aan. Er zijn toen mensen opgepakt en zover wij weten was het daarna over. Gelukkig hebben de fietsers zich niet gek laten maken en bleven zij deze hoofdroutes gebruiken. Dat laatste is nodig omdat wegblijven de sociale onveiligheid voor de achterblijvers vergroot.

De uitkomsten van de workshops worden op dit moment verwerkt door adviesbureau Goudappel-Coffeng. Uit ervaring weten we dat dit wel enige maanden kan duren. Zodra we meer weten komen we hier op terug.

Advertenties

Geplaatst op 2009-09-03, in Alkmaar. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s