Persbericht De Mare

ALKMAAR-NOORD – De grote opknapbeurt van winkelcentrum De Mare is voltooid en op 25 september is dat gevierd met een feestelijke opening. Voor en tijdens de ombouw heeft de Fietsersbond een aantal malen overleg gehad met de gemeente. Al snel bleek dat er een wens was om de fietsen buiten dit winkelcentrum te houden door de fietsenrekken van de Europaboulevard te verwijderen. Die wens werd door een krappe meerderheid van de gemeenteraad gesteund.

Ervaringen met De Laat (o.a. bij Xenos en Kruidvat) hebben ons geleerd dat met een dergelijk lang winkelcentrum fietsers hun fiets meenemen en op de standaard voor de gewenste winkel zullen zetten. De nieuwe rekken staan voor veel fietsers te ver. Daarbij komt dat er niet goed om dit winkelcentrum heen gefietst kan worden, daar is nooit iets voor bedacht en met de ombouw is hier geen verbetering in gekomen. Dus gaat de fiets aan de hand mee, wordt ie op de standaard voor de winkel geplaatst, vervolgens omgestoten door een voorbijganger en krijgen de fietsers de Zwarte Piet dat het een zootje wordt.

Er loopt een afspraak met de gemeente om een en ander te evalueren. Dat wil de gemeente pas na een jaar en dat vinden wij als Fietsersbond te lang duren. In die tijd hebben fietsers naar onze visie al teveel imagoschade opgelopen en daar passen we voor. Vandaar het onderstaande Persbericht:

Fietsersbond afd. Alkmaar – Persbericht – 27 September 2009

Gemeente Alkmaar jaagt fietsende bezoekers de Mare de auto in

De gemeente heeft in haar zojuist vastgestelde Kadernota Duurzame Bereikbaarheid vastgelegd dat de burgers zo veel mogelijk moeten worden gestimuleerd de fiets te gebruiken. Het vernieuwde winkelcentrum de Mare is net feestelijk geopend. Het bestuur van de Fietsersbondafdeling stelt vast dat het gemeentelijk beleid haaks staat op de uitvoering hiervan in de Mare. De aanbieding van fietsparkeervoorzieningen in de Mare, buiten het binnenterrein met winkels, is zo dat gevreesd wordt dat veel mensen de fiets verruilen voor de auto.

Op basis van onderzoek in den lande is vastgesteld dat de meeste fietsende bezoekers van een winkelcentrum als de Mare slechts voor korte duur gericht enkele winkels bezoeken voor kleine boodschappen. Voor deze grote groep bezoekers is het handig de fiets in het centrum lopend bij de hand te nemen. Door vlakbij de betreffende winkels de fiets kort neer te zetten in een daarvoor bestemde stevige fietsparkeervoorziening wordt de fiets gebruikt als een veredeld boodschappenwagentje. Daarnaast heeft het winkelcentrum vier supermarkten. Al jaren is de klacht dat er vlakbij dit winkeltype er xe9n te weinig xe9n geen goede fietsparkeervoorzieningen aanwezig zijn. In de nieuwe situatie is er helemaal geen fietsenrek meer! De Fietsersbond vindt dit onbegrijpelijk. Door alleen fietsparkeervoorzieningen aan te bieden buiten het winkelcentrum en op slechts enkele locaties zijn bovendien veel autoparkeerplekken niet verder van de supermarkten gelegen dan de fietsparkeerplekken. Hierdoor zorgt de gemeente ervoor dat je net zo gemakkelijk de auto kunt nemen.

De gemeente Alkmaar benadrukt in haar persbericht meerdere keren de gratis autoparkeervoorzieningen maar natuurlijk niet de grote achteruitgang voor de fietsende bezoekers. B&W heeft aangekondigd over een jaar de situatie voor de fietsende bezoekers te evalueren. Dat vindt de Fietsersbond veel te lang duren. Een eerste evaluatie zou over een paar maanden kunnen. Daaruit komt ongetwijfeld naar voren dat iedereen zich ergert aan de vele fietsen die schots en scheef staan geparkeerd. De schuld moet niet bij de fietser gelegd worden; de gemeente moet de fietsende bezoekers de voorzieningen bieden die zij verdienen. We hebben een decennium geleden bij de herinrichting van de Laat een vergelijkbare situatie gehad. De in het plan van de gemeente niet voorkomende fietsenrekken zijn er mede door druk van de Fietsersbond uiteindelijk wel gekomen. Bij de Mare verwacht de Fietsersbond een vergelijkbare ontwikkeling. Het is belangrijk de fietsparkeersituatie zo snel mogelijk te evalueren, anders nemen meer mensen naar de Mare de auto in plaats van de fiets.

De Fietsersbond is van plan volgende maand op locatie fietsende en andere bezoekers naar hun mening te vragen.

Geplaatst op 2009-09-29, in Alkmaar en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

 1. Inmiddels is de 2e wijkkrant van De Mare uit. Daarin staan op pagina 3 de resultaten van een onderzoekje. 70% van de winkelbezoekers is het met de Fietsersbond eens en 30% niet. Voor de rest staat er oud nieuws in. Het lijkt op toezeggingen, maar die zijn al uitgevoerd.

  Mijn fiets (wat een vrij normale herenfiets is) past niet in de nieuwe beugelrekken.

  Gisteren heb ik na veel zoeken eindelijk de nieuwe gratis bewaakte stalling gevonden. Geen wonder dat ie leeg was. Bijna niemand weet er van. En als je het weet, dan is ie door volledige afwezigheid van info niet te vinden. Daar staan in elk geval wel betere rekken.

 2. Als fietsende gebruiker van de Mare ben ik het eens met de fietsersbond dat de gemeente de fietsende bezoekers de voorzieningen moet bieden die zij verdienen.

  Wat ik merk van de gemeente is dat met diverse middelen geprobeerd wordt om het lastig te maken voor de fiets-klanten van de Mare.

  We zijn nu een paar jaar verder en ik ben reuze benieuwd wat er uit die evaluatie van B&W gekomen is.

  Het zou me niet verbazen dat geconstateerd wordt dat het een zootje is waarvoor de klant met fiets verantwoordelijk is en waartegen dus moet worden opgetreden….

 3. @Piet: De link in de reactie boven je reactie werkt weer. Die verwijst naar een update in Februari-2011. Niet dat dat erg helpt. De toegezegde evaluatie hebben wij nog steeds niet gezien. Ook niet na een zeer recente overleg met de gemeente over deze slepende zaak. Dat overleg was positief, maar niet erg vermeldenswaardig. Duidelijke toezeggingen waren er niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: