Fietsstraat Middenweg

HEERHUGOWAARD – Op vrijdag 9 Oktober 2009 is het stukje fietsstraat over de Middenweg tussen winkelcentrum Middenwaard t/m de kruising Diamant-Geul officieel geopend. In Heerhugowaard is dit het eerste stukje fietsstraat. Andere fietsstraat-voorbeelden liggen in Bergen-binnen (zuidelijk deel van de Van Blaaderenweg) en Alkmaar (Oude Helderseweg bij de Koedijkervlotbrug). Met de ombouw van de N242 komt in Heerhugowaard tussen de spoorbrug en de nieuwe turborotonde bij Verlaat waarschijnlijk ook een fietsstraat.

Fietsstraten zijn dus ‘hot’. Het is dxe9 oplossing voor plekken waar je fietsers en voetgangers wilt hebben en liever geen auto’s, maar waar je niet alle auto’s kunt weren en ruimte voor andere oplossingen ontbreekt. Zo zijn er langs en bij dit stukje Middenweg bewoners, die ook voor hun auto op dit deel van de Middenweg aangewezen zijn. Bij een fietsstraat zijn deze bestuurders te gast. Een verhoogd middendeel moet er voor zorgen dat zij zich als gasten gedragen. Op dit vernieuwde deel maken we ons daar geen zorgen om. Een groot voordeel is dat de noordzijde bij het winkelcentrum voor auto’s doodlopend is, dus geen doorgaand autoverkeer.

De gemeente heeft met deze oplossing ook de oorspronkelijke Middenweg als bomenlaan hersteld. De knik met de Basserhof is nu voor de doorgaande fietsers op de Middenweg rechtgetrokken. Dat is voor fietsers een aardige vooruitgang. Een nog veel grotere vooruitgang betreft de oversteek met de Diamant-Geul. Voor de herinrichting had het (auto)verkeer op deze wegen voorrang, nu heeft de Middenweg (en dus de fietsstraat) er de voorrang teruggekregen.


De nieuwe voorrangskruising.

De gemeente heeft ook vergevorderde plannen om het stuk Middenweg ten noorden van deze fietsstraat en dus langs het winkelcentrum aan te passen. Langs de noord- en oostkant van Middenwaard komt een 2-richtingen fietspad. Jan Albert de Leur en Cristiaan Kwint gaven uitleg over hun ontwerp. Ruim 70% van de totale kosten is betaald door de Provincie Noor-Holland. Gedeputeerde Elisabeth Post (o.a. Verkeer) verrichte de officiele opening.


Op de tandem gedeputeerde Post als aanjager en Christiaan Kwint als stuurman.

Advertenties

Geplaatst op 2009-10-10, in Heerhugowaard en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s