Vervolg Vronermeerweg

BROEK OP LANGEDIJK / SINT PANCRAS – In de afgelopen week bereikten ons indringende berichten over de Vronermeerweg met als hoofdvraag ‘Wanneer gaat de gemeente hier eindelijk iets aan doen!’ Dit naar aanleiding van een ongeluk. Wij konden bij de officiele bronnen niet meer vinden, dan dat er een ambulance is uitgerukt naar de Vronermeerweg op 5 oktober 2009. En de ambulancedienst doet helaas geen mededelingen over wat voor soort ongeluk het was, wie er bij betrokken waren en wat de toedracht was.

Het enige dat we er over kunnen vinden is een bericht bij de Langedijker afdeling van GroenLinks. Mogelijk gaat het hier om een getuige of zijn zij door een betrokkene op de hoogte gesteld. We hopen dat die getuige en/of betrokkene zich ook gemeld heeft bij de politie. Dat kan gewoon via 0900-8844. Het voordeel van een melding (en misschien wel een aangifte) is dat het in de statistieken komt op een manier waar medefietsers iets aan hebben. Via de ambulancedienst zal dat niet gebeuren, die hebben wel wat anders aan hun hoofd.


En ja, de Vronermeerweg is bij de Langedijker Fietsersbond een enorm heet hangijzer. Vooral het stuk tussen de Nauertogt en het Daalmeerpad en de oversteek bij het Daalmeerpad baren ons grote zorgen. Het gaat hier om belangrijke fietsroutes naar vervolgscholen in Alkmaar. Na het zware ongeval in 2006 hebben we er als Fietsersbond flink werk van gemaakt om de gemeente te overtuigen dat er iets aan moet gebeuren.

Dat resulteerde al snel in het verlagen van de maximumsnelheid van 80 naar 60 km/h. De gemeente is het met ons eens dat er meer moest gebeuren en heeft een oplossing bedacht met een zogenaamde doseerpaal. Helaas moet deze oplossing wachten tot de werkzaamheden aan de Twuyverweg afgerond zijn. De Vronermeerweg deed daarvoor dienst als een omleidingsroute voor de bus. Inmiddels is het werk aan de Twuyverweg bijna klaar en hopen we dat de gemeente snel haar plan voor de Vronermeerweg gaat uitvoeren. Daar zullen we goed op aandringen bij de gemeente.

Enkele dagen later, op 9 oktober, was de Commisaris v/d Koningin van Noord-Holland, Harry Borghouts, op bezoek in Langedijk. Het hoofddoel ging om agrarische zaken, maar de gemeenteraad heeft bij dat bezoek ook aangedrongen op een betere aansluiting van de Nauertogt op de N245. Ook dat is minimaal in de media geweest en websites van de Provincie en de gemeente Langedijk hebben er geen duidelijke melding van gemaakt. Het enige tastbare is het weblog van CvdK Borghouts. Daar meldt hij: ‘De N-cijfers vliegen mij om de oren. Uiteraard weet ik niet op alle vragen antwoorden. Dat is geen probleem. Ik zal het navragen op de provincie en de vragenstellers krijgen hun antwoord, althans het mijne.

Erg leuk, maar wij hadden begrepen dat de Provincie dit kruispunt hoger op de PMI (lijst met provinciale projecten) zet. En niet zozeer omdat de Nauertogt beter aangesloten wordt, maar vooral omdat er een betere oplossing voor het fietsverkeer tussen de Nauertogt en het Molentochtpad (hoofdfietsroute door Alkmaar-Noord) in zit, met een fietstunnel in onder de N245 in het verlengde van het zuidelijke fietspad langs de Nauertogt. Naar het Molentochtpad scheelt dat 3 oversteken. Twee gevaarlijke en 1 lastige met verkeerslichten.

Mits goed uitgevoerd, zal zo’n N245-fietstunnel een groot deel van de schoolfietsers van de Vronermeerweg halen. Dat neemt niet weg dat de Vronermeerweg zelf ook aangepakt moet worden. Hier zullen de Pancrassers gebruik blijven maken van de drukke fietsoversteek bij het Daalmeerpad.

Zie ook onze knelpuntenlijst bij LD-15 en LD-16.

Advertenties

Geplaatst op 2009-10-19, in Langedijk en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s