Politie dweilt op N504

SCHOORLDAM-OOST / KOEDIJK – Donderdag 15 oktober 2009.

De politie controleert de komende tijd bijna dagelijks op de Kanaaldijk (lees: Westfriesedijk) tussen Schoorldam en Koedijk. Op de Kanaaldijk Westfriesedijk (N504) geldt een maximum snelheid van 60 km per uur.

Dat de maximum snelheid op de Kanaaldijk Westfriesedijk (N504) van 80 is teruggebracht naar 60 is niet voor niets. Grote groepen schoolgaande jeugd gaan dagelijks op de fiets van Schoorldam en Warmenhuizen in de richting Koedijk-Alkmaar. Ook komen en veel fietsers uit Warmenhuizen vanaf de Huiskebuurtweg de Kanaaldijk Westfriesedijk (N504) op. Een kruising die in het verleden al heeft aangetoond dat er levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Hoewel de wegbeheerder (Provincie Noord-Holland) plannen heeft om naast de weg een fietspad aan te leggen, blijft het voorlopig nog uitkijken voor fietsers en de langsrazende automobilisten.

Om de controles effectief te laten verlopen heeft de politie overleg gevoerd met het Openbaar Ministerie. Overeengekomen werd, dat gedurende een aantal weken verscherpt toezicht wordt gehouden. De eerste controles leverde direct tientallen overtreders op, waarbij zelfs al een keer werd overgegaan op het invorderen van een rijbewijs omdat een automobilist harder reed dan 110 km per uur. De controles worden de komende weken nog voortgezet.


Het bovenstaande is een aangepast politiebericht. De politie kent de straatnamen niet zo goed. In Koedijk gemeente Langedijk heeft de dijk langs het Noordhollands Kanaal de naam Kanaaldijk. Die weg heeft al jaren rode fietsstroken. De noordelijkste halve kilometer is 60 km/h. Het veel langere deel door de kern van Koedijk is zelfs 30km/h. Met dit Koedijkerdeel is niet zoveel mis behalve dat er veel sluipverkeer rijdt.

Als we het bericht goed begrijpen, gaat het om het stuk weg tussen Koedijk en Schoorldam. Dat deel valt in gemeente Harenkarspel en heeft de naam Westfriesedijk. Dit is een deel van de provinciale weg N504 (Roskamsluis – Schoorldam). Op deze weg sluit de Huiskebuurtweg aan. Op dit stuk van de N504 is de snelheid enkele jaren terug (onder andere op verzoek van de Fietsersbond Alkmaar en omstreken) verlaagd van 80 naar 60 km/h in afwachting van het beloofde fietspad tussen Schoorldam en Koedijk. Dat fietspad laat enorm lang op zich wachten. Volgens eerdere berichten van de provincie zou het al in 2005 aangelegd zijn.

Er ligt dus nog steeds niets! De gemeente Harenkarspel had een tijdelijke tussenoplossing bedacht. Zij hebben een fietspad in het verlengde van de Molenweg aangelegd, onder voorwaarde dat de provincie toch op z’n minst het kleine stukje fietspad tussen de Huiskebuurtweg en de Kanaaldijk van Koedijk zou aanleggen. Dat gaat maar om 500 meter fietspad en zelfs dat is er nog nooit gekomen.

Dat de politie hier controleert vinden we prima, maar eigenlijk zou de politie de verantwoordelijken van de provincie Noord-Holland eens aan de tand moeten voelen. Zij laten de kraan openstaan en de politie mag dweilen.

Zie ook het Fietsdossier Schoorldam-Koedijk (N504).

Advertenties

Geplaatst op 2009-10-21, in Harenkarspel, Langedijk. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Op 5 November meldde de politie dat zij door blijven gaan met actief controleren. Ze hebben inmiddels 150 bekeuringen voor te snel rijden uitgeschreven. Eentje reed met 136 km/h zo’n 76 km te snel. Die zal er dus weinig aan hebben als de snelheid weer naar 80 omhoog mag als de provincie eindelijk het langbeloofde fietspad aanlegt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.