Sluiproute Rekerspoortunneltje

Rond 14 oktober 2009 verscheen de onderstaande ‘In 60 seconden’- column in de Alkmaarse Courant. Helaas komen deze regionale columns niet op de internetsite van het NHD. Je kan ze wel nalezen in het papieren-archief van de biblotheken in de regio.

Sluiproute

Koude ochtend. Je bent laat en voert een race tegen de klok. Op de fiets rijd je de Vroonermeer uit, zoeft langs station Alkmaar-Noord, steekt de Schinkelwaard over en duikt in de achtste versnelling Huiswaard in.

Het gaat gesmeerd.
Ter hoogte van Overstad zwaaai je af naar de Rekerdijk. In het spoorwegtunneltje sorteer je links voor om 2 fietsers in te halen.
En dan doemt een onverwachte tegenligger op.
Een bestelauto van de gemeente Alkmaar.
Een brede bestelauto van de gemeente Alkmaar.
Een bestelauto van de gemeente Alkmaar die je helemaal niet in een fietstunneltje verwacht.

Allebei wijken we uit: De bestel-met-laadbak duikt de stoep op.
Je leest wel eens over mensen die ‘de schrik van hun leven’ krijgen. Nou , dit kwam aardig in de buurt/

Vechtend tegen een lichte hartverzakking fiets je door. Pas als je de fiets in het rek voor je werk laat glijden, komen de vragen: was die brede bestelauto opweg naar een missie? Of was-ie gewoon aan het afsnijden? En had je, als razende reporter, niet gewoon de achtervolging moeten inzetten? Te laat.

Dus zoek je de positieve kant van het geheel: een nieuwe sluiproute ontdekt.
Morgen maar weer eens met de auto.

Gerard van Engelen


Opmerkingen Fietsersbond:

Rechts een foto van een WNK-autootje, dat door hetzelfde fietstunneltje kart. Helaas mag dat, omdat dit stukje Rekerdijk tussen De Drechterwaard en Zeswielen een fiets/bromfietspad betreft. Dit autootje heeft netjes een zwaailicht op, het gebeurt ook regelmatig zonder. Dit autootje is ook wat smaller (1,5 meter) dan het standaard gemeente laadbak-autootje (2,1 meter).

Maar ook van deze autootjes kan je als fietser een hartverzakking krijgen. Het fietstunnelje onder het spoor is erg smal, erg diep en er zit een flauwe S-bocht in. Kortom niet bepaald een plek waar je het fietspad moet blokkeren met een groot voertuig.

De Fietsersbond heeft een halfjaar eerder contact gehad met de gemeente en gemeld dat hier vrachtwagentjes, maar ook motorfietsen een gevaar voor de fietsers opleveren. Voor de WNK-autootjes kan niet zo snel een alternatief bedacht worden. Het is te hopen dat zij zo weinig mogelijk door dit tunneltje gaan en als het moet, dan met zwaailicht.

Motorfietsen en gemeenteautootjes hebben hier niets te zoeken. Over dat laatste klaagt de columnist zeer terecht. Als Fietserbond strijden we ook al jaren voor een beter overzichtelijker fietstunneltje. Een die de helft breder is, minder diep en zonder flauwe S-bocht. De kans is groot dat zoiets er gaat komen als onderdeel van een plan voor de Zeswielen. Toch zal dat nog wel een aantal jaren duren.

Advertenties

Geplaatst op 2009-10-27, in Alkmaar en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.