Fietspad Zeeweg Bergen

BERGEN AAN ZEE – Op 17 november 2009 maakte de provincie bekend dat er de komende jaren 70 miljoen in de infrastructuur van Noord-Holland wordt gestoken. Wij kijken er niet van op dat dit voor 99% over autoknelpunten gaat, maar waren wel verbaasd dat in dat rijtje ook het fietspad langs de Zeeweg tussen Bergen aan Zee en de Eeuwigelaan was opgenomen. Nou ja niet zo verbaasd, want regelmatig noemden Bergense bestuurders dit ‘knelpunt’ op. Toch heeft het nooit op de uitgebreide knelpuntenlijst van de Fietsersbond gestaan. Let de Fietserbond dan niet goed op in het Bergense?

Wij denken van wel. Het fietspad langs de Zeeweg ligt er al een jaar of 30 en mag zeker onderhouden worden. Zo zitten er wat scheuren in en her en der is de bovenlaag versleten. Maar dit fietspad is een stuk beter dan de het aansluitende fietspaden langs de Eeuwigelaan en de Herenweg. Wat ons betreft wordt hier dus over een splinter gepraat, terwijl wij liever iets gedaan zien aan de balken.

Allereerst een kaartje met de huidige situatie. Daar staan de fietspadbreedtes op aangegeven en ook waar de plaats is van de bromfietsers. Op de Zeeweg (N510) mogen geen bromfietsen komen. Die moeten daar op het 3,2 meter brede fietspad. Op de Eeuwigelaan moeten de bromfietsers op de rijbaan en mogen zij niet op het fietspad. En op de Herenweg (N511) is het een mengelmoesje geworden waar het de bromfietsen betreft.

Langs het vernieuwde deel tussen Egmond a/d Hoef en Het Woud is een mooi 3,5 meter breed fietspad gekomen en daar zijn de bromfietsen verwezen naar de rijbaan. Na Het Woud verandert dat net voor de heuvel. Het fietspad wordt dan een stuk smaller, 2,7 meter, en dan moeten opeens de brommers erbij. Dat terwijl de maximum snelheid voor de rijbaan onveranderd 60km/h blijft. Wij hadden die bromfietsers ook daar liever op de rijbaan gezien en het fietspad aansluitend verbreed naar 3,5 meter. Waarom dat niet gebeurd is is ons onduidelijk. Het is immers niet zo dat op het noordelijke deel langs de Herenweg opeens veel minder fietsers te vinden zijn.

En ja het is vervelend als je daar de heuvel opfietst -en dus wat dieper ademhaalt- en dat er dan zo’n lawaaiig fijnstofmonster voor je gaat tuffen. Dat geldt niet anders voor de Zeeweg. Ook op die weg mogen geen brommers en ook op dat fietspad mag je met de fiets een behoorlijke klim maken en doe je dat liever met de geur van bomen dan van brommers. Toch is het daar minder erg aangezien dit fietspad een halve meter breder is.

En ja dat pad langs de Zeeweg is 3,2 meter breed en niet 3,0 zoals de gemeente in allerlei verhalen de provincie heeft wijsgemaakt. De provincie gaat er dus geen halve meter aanplakken, maar maar 30 cm. Een hele voet. Daar zullen de fietsers wat van gaan merken. Dat meetprobleempje heeft te maken met overgroeiing. De randen van dit fietspad hebben een soort permanenten overgroeiing van een decimeter per kant. Dat is niet veel, maar het geeft ook aan dat een dergelijke overgroeiing bij het ‘veel’ bredere 3,5 meter ook zal plaats gaan vinden.

Beter is het om fietspaden in dit gebied structureel schoon te houden van dit soort overgroeiing en de bekende herfstbladeren. En eigenlijk doet de provincie dat behoorlijk goed, zoals op bovenstaande foto te zien is. Nee, dan moet je vanuit Bergen aan Zee even doorfietsen naar Bergen-binnen. – De meeste fietsers doen dat overigens ook. – Op dit fietspad langs de Eeuwigelaan is het met de fietsers uit Egmond ook nog eens een stukje drukker en vooral veel smaller. De onderstaande foto van dat fietspad is op dezelfde Oktoberdag gemaakt als de foto van de Zeeweg.

Daar is geen vergelijkingstest van de Persil voor nodig. Er is duidelijk te zien dat van de 2,7 meter nog geen meter overblijft, dus netto maar 50 cm per fietsrichting. En dan hebben wij het over een balk. Dit fietspad is meer versleten, veel smaller, drukker en wordt dus niet schoongehouden. Helaas is dat pad niet van de provincie. Dat er aan de zuidkant van de Eeuwigelaan ook een stukje fietspad is is ons bekend. Dat pad wordt duidelijk minder gebruikt, omdat het een tegelpad is en het al bij de Buerweg ophoudt.

Ter completering willen we ook nog het aansluitende stukje fietspad in Bergen aan Zee noemen. Dit pad is veel recenter en heeft nog prima asfvalt. Bijna alle fietsers die van het fietspad langs de Zeeweg komen nemen dit aansluitende fietspad naar het strand. En dat pad is ook een halve meter smaller (dus 2,7 meter ‘breed’) dan het fietspad langs de Zeeweg. En ook hier gaat de provincie waarschijnlijk niets aan doen omdat het niet langs de Zeeweg ligt, maar binnen de bebouwde kom van Bergen aan Zee.

Kortom een felicitatie aan de bestuurders van Bergen, met de maar liefst 30 cm die zij er langs het fietspad langs de Zeeweg bijkrijgen. De vele fietsers gaan hier weinig van merken en hadden meer gehad aan 80 cm extra langs de fietspaden van de Eeuwigelaan (zie ook ons knelpunt BN21) en de Herenweg. Ze hebben ook meer aan het goed schoonhouden van de fietspaden, wat overigens nog altijd kan. En in dit natuurgebied overal de brommers van het fietspad naar de weg kan ook nog altijd. En ook dat levert de fietsers meer plezier op dan die karige 30 cm.

Geplaatst op 2009-11-29, in Bergen en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Inmiddels is het fietspad langs de Eeuwigelaan ‘weer’ eens geveegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: