Strooien EN Vegen

REGIO – Bij de Fietsersbond zijn klachten over gladheid binnengekomen uit Langedijk en Bergen. Vooral in Bergen is er weinig gedaan om het fietsverkeer veilig te laten verlopen. De gemeente gaf aan druk bezig te zijn met strooien. Dat kan zijn, maar op de fietsroutes -zoals de Dorpsstraat- zagen we daar weinig van. In het dorp zelf hoorde je mensen verzuchten: ‘Ze bekijken het maar, ik ga op de Dreef fietsen.’ Geen vreemde opmerking, want de Dreef (die alleen voor autoverkeer is) was wel mooi schoon.

Toch is het allemaal niet zo simpel. Fietspaden strooien werkt alleen als er ook geveegd wordt, of als er intensief verkeer is. Dat laatste is nodig om het door zout smeltende sneeuw weg te rijden. Helaas lukt dat niet met de smalle fietsbanden. Gevolg is dat er weer opvriezing plaatsvindt en dat is nog veel linker. Op die manier was het fietspad langs de Kogendijk een ijsbaan geworden.

In Alkmaar was redelijk intensief (en preventief) gestrooid. Maar ook daar lag duidelijk meer sneeuw op de doorgaande fietspaden dan op de doorgaande wegen. Hier ging het mis rond de Grote Kerk. Er was voldende gestrooid, dat zorgde er samen met de hogere nachttemperatuur voor dat veel smolt. Maar maandagochtend rond een uur of 11 begon het weer te vriezen en werd het ook daar flink glibberen.

Geplaatst op 2009-12-20, in Bergen, Langedijk, Regio en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. In Alkmaar, Heerhugowaard en een flink aantal andere gemeentes is het zout op.
    Zie hier. Idem voor Langedijk, Bergen, Heiloo en Schermer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: