Zeswielentracée
In de afgelopen maanden stonden regelmatig verhalen in de krant over de Zeswielen. Op 18 december werd dit behandeld door de gemeenteraad. Het onderstaande krantenartikel is daar een verslag van. Helemaal onderaan staan nog wat aanvullingen van de Fietsersbond.
Uit het NHD van 19 december 2009
Door Gerard van Engelen
Zeswielentracée: nog zes maanden
ALKMAAR – Het jaar 2010 gaat de annalen in als het jaar van de waarheid voor het Zeswielentracée in Alkmaar, de snelle, veilige weg die Overstad ontsluit op de rest van de wereld.
Binnen zes maanden krijgt de gemeenteraad tenminste twee gedetailleerde opties voorgeschoteld: de weg voorlangs de Zeswielen (kosten 6 miljoen) en de weg achterlangs, evenwijdig aan de spoorbaan (13,5 miljoen).
Vijf insprekers lieten gisteravond tijdens de commissievergadering hun licht nog eens schijnen over de varianten voor de verbindingsroute en lanceerden aanvullingen en verbeteringen. Daarna barstte het debat los, waarbij door D66 fijntjes werd geconstateerd dat de discussie nu al sinds 1967 loopt. “Nog even en we kunnen vieren dat we vijftig jaar over de weg aan het praten zijn”, sneerde Suzanne den Dulk (Liberale Kracht).
Alsof de keuze niet ingewikkeld genoeg is kwam de fractie van Leefbaar Alkmaar gisteravond met een derde variant: een onderwatertunnel evenwijdig aan de spoorlijn. “Dat scheelt de inverstering in geluidsschermen en de onteigening van tuinen”, aldus Maya Bolte. Die kon overigens niet vertellen hoeveel geld de gemeente kwijt zou zijn. Haar voorstel werd door de rest van de partijen (en door de wethouder) als onhaalbaar afgeserveerd.
Het oorspronkelijke plan waarover al jaren -met lange pauzes- wordt gsteggeld, voorziet in een ontsluitingsweg langs de spoorlijn achter de huizen van de Zeswielen, Rinneweaard en Rijperwaard. Er moet grond (tuinen) voor worden onteigend. Geluidsschermen zouden de lawaai-overlast moeten indammen. Voordeel: het wordt een rechte weg zonder kruisingen en fiets en autoverkeer wordt gescheiden.
Alternatief
De raad heeft jaren geleden 10 miljoen beschikbaar gesteld, maar als de plannen nu zouden worden uitgevoerd, zouden ze al 3,5 miljoen meer kosten. Daarom kwam wethouder Nico Alsemgeest met een alternatief, dat de helft goedkoper is: het ‘voorlangs’-traject.
Dat pleegt overigens wel een aanslag op het pittoreske aanzicht van de Zeswielen. De kwelsloot, met de markante bruggetjes naar de woningen, zal moeten worden gedempt. Bovendien blijven fietsers en automobilisten elkaar kruisen, vooral ter hoogte van de Rekerdijk, het drukste fietspad van de stad: deskundigen hebben daar 10.000 overstekende fietsers per dag gesignaleerd. Die gaan het straks dagelijks aan de stok krijgen met de 17.000 motorvoertuigen.
Daarom wil de gemeente beide opties de komende maanden nog eens goed laten onderzoeken. De commissie vindt dat prima, mits de belofte gestand wordt gedaan dat er binnen zes maanden een overzicht ligt, zodat gekozen kan worden en eindelijk kan worden begonnen met de langverwachte aanleg.
Aanvullingen
De Fietsersbond maakt, met een flink aantal andere organisaties (o.a. bewoners, winkeliers Overstad en Animo), deel uit van de Klankbordgroep Zeswielen. Deze klankbordgroep mocht in het afgelopen jaar vooral nadenken over de achterlangs-opties.
De voorlangs-optie werd redelijk onverwacht aangedragen door de gemeente en zou voor het verkeer gelijkwaardig moeten zijn met de achterlangs-optie. Als Fietsersbond hebben we daar onze twijfels over, vandaar dat we bij de commissievergadering hebben ingesproken.
Met de achterlangs-optie zien we een goede mogelijkheid om het Rekerspoortunneltje door te trekken onder het nieuwe Zeswielenweg door. Dat zien we als een enorme vooruitgang. Met het opwaarderen van de oude weg (de voorlangsoptie) bestaat zo’n ondertunnelingsmogelijkheid niet.
Geplaatst op 2009-12-30, in Alkmaar en getagd als Alkmaar, Zeswielen. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.
Een reactie plaatsen
Comments 0