Fellere jacht op fietsendieven

Uit het NHD van 22 december 2009
Door Matthie Bergman

Regiopolitie kondigt fellere jacht
op fietsendieven en -helers aan

ALKMAAR – Een jongetje van 15 krijgt van zijn familie een fiets. Die blijkt gestolen en de knul krijgt een proces-verbaal.

Zielig? Nee, keihard aanpakken, want fietsendiefstal is een van de grootste problemen in Nederland, stelt ook de politie in Noord-Holland Noord. Met name in Alkmaar en Hoorn zijn de agenten hier fel op, bevestigt een woordvoerder.

Problemen
Qua omvang en financixebn is de diefstal van fietsen in ons land een van de grootste problemen. “En daar doen wij wat aan”, aldus de woordvoerder. Bij aangifte gaat de politie zeker proberen te achterhalen waar de gestolen tweewieler is. “Als wij iemnad zien rijden op een fiets waarvan het slot kapot is, of waarop geen origineel Axa-slot meer zit, dan gaan we toch even informeren. Ook als een jongen op een damesfiets rijdt, kijken we even nauwkeuriger en houden we de fietser vaan even aan.”

Als bij zo’n controle blijkt dat de fiets is gestolen, dan onderzoekt de politie of de berijder zelf de dief is en vervolgt hem. Blijkt dat de berijder niet de dief is, dan krijgt hij een proces-verbaal wegens heling.

Schijntje
Zo verging het eerder deze week een jongen van 15. De jongen verklaarde de fiets van een familielid te hebben gekregen. De politie gaat dat spoor volgen, gaat uitzoeken of dat familielid de dief is of dat hij de heler is. “En als iemand dan blijkt een dure fiets voor een schijntje te hebben gekocht, dan moet hij niet aankomen met het verhaal dat hij het niet heeft kunnen weten. Ze moeten op hun klompen aanvoelen dat er dan iets mis is.”

Als die jongen van 15 aannemelijk kan maken dat hij het niet heeft kunnen weten, dan gaat zijn proces-verbaal de prullenbak in.

Leed
De woordvoerder wijst erop dat dat het probleem ook niet is: “Het echte probleem zit eronder. Het leed dat je iemand aandoet door zijn of haar fiets te stelen. Vaak is het toch een uitgave van zo’n 600 tot 1000 euro.”

Daarom heeft ook het politiekorps Noord-Holland Noord fietsendiefstal speerpunt van het beleid gemaakt. “We zijn er echt p gebrand en dat heeft ook resultaat. We pakken elke dag wel een fietsendief.”

Zie hier ons regionale fietsendiefstaldossier met tips.

Geplaatst op 2010-01-07, in Regio. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: