Mobiele Fietsenstalling

De Alkmaarse afdeling van de Fietsersbond heeft de collegeonderhandelaars de volgende brief (die ook in het Noordhollands Dagblad is afgedrukt) gestuurd:

Aan de nieuwe gemeenteraadsfracties en de collegeonderhandelaars,

In de eerste plaats wil ik u namens het gehele bestuur van de Fietsersbond afdeling Alkmaar feliciteren met uw verkiezing in de gemeenteraad en succes wensen bij uw werk in de komende periode.

De Fietsersbond vraagt door middel van deze brief uw aandacht voor het fietsparkeren in onze gemeente. Goede fietsparkeervoorzieningen zijn van groot belang voor de aanpak van fietsdiefstal, een ordentelijke openbare ruimte xe9n voor de stimulering van het fietsgebruik. Meerdere onderzoeken uit het vorige decennium tonen aan dat de angst voor fietsdiefstal en vandalisme een belangrijke reden is voor mensen om op de korte afstanden binnen hun gemeente de auto te gebruiken in plaats van de fiets.

Onbewaakte fietsparkeervoorzieningen
Uit een vorig week verschenen groot landelijk onderzoek van de Fietsersbond blijkt dat bij 60% van veelbezochte bestemmingen tekorten zijn aan fietsenrekken. Op driekwart van de locaties ontbreken bij de rekken goede aanbindmogelijkheden waardoor bescherming tegen fietsdiefstal niet mogelijk is. In het Plan van Aanpak Fietsdiefstal van het Ministerie van Binnenlandse zaken staat terecht dat goede sloten weinig zin hebben als je de fiets niet vast kunt zetten aan de ‘vaste wereld’. Problemen doen zich niet alleen voor in het centrum maar ook in de wijkwinkelcentra, bij sportvelden en op basisscholen. Ook uit het Alkmaarse Fietsbalans-2 onderzoek komt dit zelfde beeld naar voren.

Bewaakte stallingvoorzieningen bij stations en in het centrum
1. In een samenwerkingsverband tussen NS en gemeenten wordt de komende jaren bij meerdere stations de stallingregimes ‘betaald bewaakt’ en ‘gratis onbewaakt’ samengesmolten tot het regime ‘gratis toezicht’. In enkele gemeenten bestaat dit regime al enkele jaren. Toezichthouders letten er op dat fietsers op de juiste wijze hun fiets stallen, geven op drukke momenten aan waar nog plaats is, zorgen op de stille momenten voor hun veiligheid en geven fietswrakken geen kans. Hierdoor ontstaat er een overzichtelijk, ordelijk en mooi ingerichte stationsgebied en wordt de fietsende treinforens beloond voor zijn goede gedrag. De bouwkosten zijn voor ProRail en de Provincie, de exploitatiekosten voor de gemeente. De ontwikkeling van de twee Alkmaarse stationsgebieden zijn uitstekende gelegenheden om als gemeente ook dit regime te gaan realiseren.

2. Al vanaf 1995 is in diverse ruimtelijke visies en beleidsnota’s de noodzaak aangegeven van een bewaakte fietsenstalling op/onder/nabij het Waagplein. Wij stellen voor een proef te beginnen met een mobiele fietsenstalling op het Waagplein, gedurende de drukke weekmomenten. Er bestaat tegenwoordig een zeer compact te transporten, snel opgezette en opgeruimde stalling met een capaciteit van 300 fietsen voor slechts 30.000 euro. Deze is uitgevonden en toegepast in Brugge, sinds kort ook door de gemeente Utrecht in gebruik.

Wij vragen u tijdens de formatie aandacht te schenken aan een ambitieus fietsparkeerplan en dit in het coalitieakkoord op te nemen. Dat kan bijvoorbeeld door het opnemen van deze paragraaf: “Het aantal fietsparkeerplekken van goede kwaliteit wordt in de komende periode fors uitgebreid. Daarbij is er speciale aandacht voor het centrum, winkelcentra, basisscholen en sportvelden. Zowel bij de stations als bij het Waagplein worden gratis stallingen gerealiseerd.”

We hopen dat u het bovenstaande in uw gesprekken over een coalitieakkoord wilt betrekken.

Tot een nadere toelichting zijn wij uiteraard altijd bereid.

Met vriendelijke groet, namens het voltallige afdelingsbestuur,

Piet van der Linden, voorzitter

Advertenties

Geplaatst op 2010-03-11, in Alkmaar. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s