Friesebrugsucces

ALKMAAR – Het heeft even geduurd, maar sinds enkele dagen hebben de fietsers en voetgangers nu vanaf de Tweede Friesebrug richting Frieseweg voorrang op het afslaande verkeer richting Nieuwe Schermerweg.


Dat was min of meer het oorspronkelijke ontwerp. Dat wil zeggen alleen de bussen zouden hier rechtsafslaan en daar zouden de fietsers niet zoveel last van hebben. In 2005 kwam daar echter een verandering in. Na inspraak werd besloten om ook het gewone autoverkeer hier de gelegenheid te geven rechtsaf te slaan. En iedereen kon toen al bedenken dat dat er erg veel zouden worden. Wij ook. Dus trokken we eind-2005 over dit aanstaande probleem al aan de bel bij de gemeente.

Helaas werd daar geen gehoor aangegeven. Na enkele jaren gaven we het op met het idee; laten ze die brug nu eerst maar bouwen, dan ziet men vanzelf wel dat dit voor de fietsers een ellendige oversteek gaat worden. En tijdens de bouw en ombouw hadden we genoeg andere tijdelijke problemen om ons flink druk over te maken.

Begin-2009 was de ombouw klaar en zijn we weer begonnen over de moeilijk te nemen oversteek. Eerst kwamen daar wat vage evaluatie-toezeggingen op, maar ergens in Augustus begreep de gemeente dat het anders moest. Uiteindelijk waren ze het begin-Oktober met ons eens. De fietsers zouden voorrang krijgen en over ons idee om er een zebra naast te leggen zou worden nagedacht. Alleen moest het nog langs de Raad en in de inspraak. Wij weten dat dat even kan duren en wisten dat het aanleggen pas rond deze tijd zou gebeuren.

Eind-Oktober schrokken we ons een hoedje toen een locale politicus voor een verkeerslicht op deze plek begon te pleiten. Dat zagen wij niet zitten. Zeker niet daar de gemeente met ons al een verkeerslichtloze oplossing had bedacht. Je vraagt je af of zo’n politicus niet eerst even navraagt bij de gemeente (de verkeersafdeling was goed op de hoogte) en/of bij ons, wat wij van zijn oplossing voor de fietsers dachten. Maar nee, direct iets als bedorven mosterd na de maaltijd in de regionale krant roepen.

We hebben besloten er niet op te reageren. We zagen het als losse flodder die wel over zou waaien. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezing begon dezelfde man wederom. Gelukkig was zijn verkeerslicht verandert in ‘fietsers in de voorrang’, precies zoals het op dat moment al door de inspraakronde was gekomen. Dat is erg goedkoop scoren. En weer dachten we: ‘moeten we hier nu iets van zeggen door bijvoorbeeld een ingezonden brief?’ Maar ook toen hebben we dat niet gedaan. Het eindresultaat is immers hetzelfde: ‘Fietsers in de voorrang.’ En meedoen met politiek gekrakeel hoort ook niet bij onze organisatie.

Het zebrapad was inmiddels ook aangenomen door de gemeente. Die zebra is dan ook mede door ons verzoek aangelegd. We vonden het vreemd dat er wel een zebrapad over de Wageweg naar de Friesebrug was, maar dat er aan de andere kant de zebra over deze afslag ontbrak. Die zebra heeft ook voordelen voor onzekere fietsers. Het blijft immers voor de fietsers een slecht overzichtelijk punt. Je moet flink over je linker schouder kijken voor het auto- en busverkeer dat je weg kan kruisen.

Met deze aanpassing is ook een klein foutje weggewerkt bij de aansluitende fietsoversteek over de Frieseweg. Hier was vergeten de fietsoversteek rood te kleuren en dat is nu dus ook gebeurd:

Advertenties

Geplaatst op 2010-04-03, in Alkmaar en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Henk Rentenaar

    De bewuste oversteek op de Nieuwe Schermerweg richting Frieseweg wordt helaas niet in beeld gebracht.

  2. @Henk: Aanvankelijk begreep ik dat je last had van een nietladende foto. Door onderhoudswerk van onze provider wil dat deze maand nog al eens gebeuren.

    Uit een latere reactie begreep ik dat je wilde aangeven dat de bovensten foto niet de kruising Friesebrug-Nieuwe Schermerweg betreft. Dat klopt. Officieel zal de afrit naar de Nieuwe Schermerweg de eerste 150 meter de naam Randersdijk hebben. Een straatnaambordje hangt er overigens niet. De Randersdijk loopt ook vlak langs de huizen en die Randersdijk is niet direct vanaf de Friesbrug bereikbaar. Het is dan ook niet zo handig om die verwarrende naam te gebruiken voor deze afrit. Vandaar dat we geschreven hebben: ‘richting Nieuwe Schermerweg’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s