Meer fietsen gestolen?

Hieronder een regionaal krantenbericht uit het NHD van 6 april 2010 van Gerard van Engelen. Daaronder een toelichting.

Explosief veel fietsen gestolen

ALKMAAR – Het aantal fietsdiefstallen in Alkmaar is het afgelopen jaar fors gestegen. Die conclusie valt te trekken uit de jaarcijfers van de Alkmaarse politie. In 2008 werden 1176 aangiftes opgenomen, in 2009 waren dat er 1651.

Dat betekent een stijging met 40 procent. En dat terwijl de politie terugdringen van het aantal fietsdiefstallen hoog in het vaandel heeft staan. Afdelingshoofd Jan Keller ervaart de aangifte-explosie niet als een tegenslag.

“Omdat we er zoveel aandacht aan hebben gegeven, hebben we mensen gexebnthousiasmeerd om aangifte te doen. Dat geeft een lichte vertekening van de cijfers. Los daarvan blijft het natuurlijk een groot probleem, waarin wij als laatste schakel fungeren.”

De politie heeft inmiddels de ‘hotspots’ in Alkmaar benoemd: de stations-gebieden en het uitgaanscentrum. “Op ons advies wordt nu de fietsenstalling bij station Alkmaar Noord onder handen genomen door ProRail. Verder hebben we gemeente en Prorail geadviseerd om meer ruchtbaarheid te geven aan preventieve maatregelen. Want zolang iemand zijn fiets tegen een lantaarnpaal zet met alleen een ringslot erop maakt-ie het fietsendieven wel heel erg gemakkelijk.”

Met gemeente en ProRail is de politie momenteel aan het bekijken of er op meer plaatsen veilige fietsenstallingen kunnen komen. Verder gaan ook in 2010 de extra controles door.

Op fietsenstallingen bij scholen worden acties gehouden aan de hand van lijsten met frame-nummers van gestolen fietsen. En het ‘bike-team’ (politieagenten op mountainbikes) is gexefnstrueerd om sterk op te letten op vreemde combinaties tussen fietsen en personen. Keller: “Een jongen van 13 op een gloednieuwe damesfiets met doorgezaagd slot zetten we even aan de kant.”

De eerste 3 maanden van dit jaar zijn zo al 42 helers aangehouden. (Zie ook hier.)

Aanvullend commentaar van de Fietsersbond Alkmaar:
Meer aangiftes van fietsendiefstal zal kloppen, dat is goed te meten. ‘Explosief veel fietsen gestolen’ is echter wel erg kort door de bocht. Helaas neemt maar 20 tot 40% van de slachtoffers de moeite om een gestolen fiets aan te geven. Een van de hardnekkigste redenen is: ‘de politie doet er toch niet mee’.

In het laatste halfjaar bewijst het korps Noord-Holland Noord er wel degelijk iets mee te doen. Ze hebben dat ook goed kenbaar gemaakt en dat kan er voor gezorgd hebben dat de slachtoffers meer aangifte doen.

Als dit niet het geval was, dan zou het betekenen dat fietsendieven juist daar willen stelen waar de politie het meeste op hen let. Dat lijkt ons een vreemde gang van zaken.

Vandaag 15 april kwam het ministerie van Binnenlandse Zaken met andere getallen over fietsendiefstal naar buiten. Volgens hen is het aantal gestolen fietsen in Nederland gezakt van 640.000 in 2008 naar 500.000 in 2009. De redenen zijn o.a. betere sloten en meer gebruikmaken van bewaakte stallingen. Over dat laatste kan de stalling onder het Canadaplein meepraten, die wordt de laatste jaren steeds beter gebruikt.

Als we die landelijke cijfers omrekenen naar de gemeente Alkmaar en daarbij rekening houden dat hier meer fietsgebruik is dan gemiddeld in Nederland en er veel fietsen van buitenom komen, dan zou in Alkmaar het aantal gestolen fietsen zijn afgenomen van 5000 in 2008 naar 3900 in 2009. Dat kan nog altijd passen met de aangiftecijfers. Het houdt in dat de zogenaamde aangiftebereidheid is gestegen van 24 naar 42%. En als dat waar is dan verdient de politie een dikke pluim.

Verder is het wel jammer dat de politie-NHN niet is doorgevraagd over het aantal rijwielen dat door hun inbreng is teruggeven aan de rechtmatige eigenaars. Is dit toe- of afgenomen? De politiewoordvoerder had dat ook zelf kunnen aankaarten, want dergelijke cijfers zijn wel eenvoudig uit hun systeem te halen.

Verder zijn we blij dat ook de politie zich inzet voor goede bewaakte fietsenstallingen. De Fietsersbond Alkmaar en omstreken doet dit ook al enkele decennia en we hebben dan ook erg veel tijd gestopt in de nieuwe fietsenstalling bij station Alkmaar Noord en we blijven pleiten voor een goede stalling bij het Waagplein.

Advertenties

Geplaatst op 2010-04-15, in Alkmaar. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. H.J.Botman Boterbloemweg 7 Bergen. nh

    De fiets van mijn vrouw is twee maanden geleden gestolen in Alkmaar bij Action. We hebben het gemeld bij de politie maar verders niets meer van gehoord. Ik lees dat veel mensen geen aangifte doen bij de politie. Zou het niet eenvoudiger kunnen? Ik denk aan een website van de politie waar iedereen zijn gestolen waar kan opzetten eventueel met foto, registratie nummer en waar en wanneer gestolen.Daarbij nog een pagina in de krant eens in de week/maand waar mensen gratis een berichtje kunnen plaatsen met alle gegevens die voor opsporing gebruikt kunnen worden. Dit voor mensen die geen computer gebruiken of hebben.Het kunnen ook andere gestolen dingen zijn. Zou U ons willen antwoorden hoe U over deze suggestie denkt.

  2. @HJ Botman: U heeft gereageerd op een oud bericht. Betere informatie over fietsendiefstal is te vinden via het menu Regio -> Fietsendiefstal.
    Ook dat bericht is niet nieuw, maar inmiddels wel aangepast naar wat er op dit moment over te vinden is. Zo heeft de politie een landelijk aangiftesysteem en staat er een link naar een gestolen fietsenregister. (De link van de politie werkte niet meer en heb ik zojuist aangast.)

    Toch mag het zeker verbeteren. Alleen is dat iets voor de landelijke Fietsersbond en niet specifiek voor de Regionale Fietsersbond Alkmaar. Ik zal uw suggestie aan hen doorsturen en stuur gelijk een kopie naar uw mailadres.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.