Rekervlotbrug

KOEDIJK/BERGEN – Sinds eind-April heet de nieuwe vlotbrug over het Noordhollands kanaal tussen het Geestmerambacht en Bergen officieel de ‘Rekervlotbrug’. Niet dat die brug er al is. Er wordt hard aan gewerkt en deze fietsverbinding langs de noordkant van Alkmaar zal pas over een jaar te gebruiken zijn.

De provincie had een prijsvraag uitgeschreven voor de naam van deze nieuwe fietsbrug. De prijs is gewonnen door Cees van Egmond uit Koedijk. Meer is hier te lezen.

De Fietsersbond is nauw betrokken geweest bij het tot stand komen van deze fietsverbinding en zelfs het type brug. In onze stukken hebben we deze brug steevast de Landmanbrug genoemd, omdat ie in het verlengde van de Landman in Koedijk ligt. Dat gaan we nu dus veranderen in Rekervlotbrug.

Vlotbruggen zijn vrijwel alleen nog over het Noordhollands kanaal te vinden. De benamen van die bruggen zijn gekoppeld aan de plaatsnamen. Zo is er een ‘Vlotbrug ’t Zand’ in ’t Zand, en verder zijn er de Burgervlotbrug en de Sint Maartensvlotbrug. Ooit was er ook een Schagervlotbrug. Dat buurschap bestaat nog, maar die vlotbrug is vervangen door de brug bij De Stolpen.

En natuurlijk is er de huidige Koedijkervlotbrug. Die naam kon dus niet gebruikt worden voor de 2de vlotbrug in Koedijk. Het vernoemen van het voormalige riviertje De Rekere lijkt dan ook een mooie keuze.

Toch zit daar een klein nadeeltje aan. Als Fietsersbond vinden we dat fietstunnels ook namen moeten krijgen. In veel gemeentes is dat al zo. Bij de Rekervlotbrug komt onder de N9 een aansluitende fietstunnel. En die zou men dan de Rekertunnel of Rekerfietstunnel kunnen noemen.

Helaas is dat niet zo slim. In Alkmaar ligt de Rekerdijk en de Rekerhout, met daartussen een zeer druk fietstunneltje onder de Huiswaarderweg door. Als er al een fietstunnel aanspraak maakt op de naam Rekertunnel, dan is die het wel. Je mag je afvragen of het wel zo slim is om een paar kilometer verder wederom voor een fietsverbinding met de naam Rekere op de proppen te komen.


Zie ook het (gesloten) fietsdossier Rekervlotbrug.

Geplaatst op 2010-05-10, in Alkmaar, Bergen, Langedijk en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: