Doofpot-Oversteek Veiliger

Door Marinus Rintel

BROEK OP LANGEDIJK – Sinds 18 mei 2010 is een permanente radarinstallatie, gericht op fietsers, in werking op het fietspad van de Doofpot tussen de Binnenmikke en de Vomar. Bij de kruising met de Voorburggracht gebeuren nogal eens (bijna) ongevallen. Vorige week (10 mei) zaten een bromfietser en een auto elkaar daar nog in de weg. De bestuurder van de brommer moest naar het ziekenhuis. Het is er druk, vooral in de spits wanneer ook veel scholieren de kruising passeren.

Auto’s worden nu met lichtsignalen gewaarschuwd als er op het fietspad kruisend verkeer aan komt. Aan beide zijden van de kruising hangen daarom verklikkers gericht op de rechterbanen van het fietspad. Volgens een medewerker de installateur Van Pol uit Heteren kan er 30-50 meter ver gekeken worden, afhankelijk van de instelling. Ruim voldoende om een automobilist te waarschuwen voor een (normaal rijdende) fietser in aantocht. Brommers en racefietsers kunnen maar beter blijven opletten en vaart minderen, want door hun snelheid is de reactietijd voor kruisend verkeer op de waarschuwingslichten natuurlijk korter.


Als Fietsersbond hebben we met omwonenden behoorlijk gepleit voor een veiligere oplossing. We zijn dan ook blij dat het bovenstaande in geplaatst. De kruising, bij knooppunt 94, ligt aan de noordzijde van het winkelcentrum Broekerveiling. Naast veel schoolfietsers is er ook veel winkelverkeer dat hier fietst of met de auto kruist.

Er wordt aan plannen gewerkt om het winkelcentrum uit te breiden. Met die plannen gaat ook deze kruising veranderen. Dat gaat echter nog wel een aantal jaren duren. Tot die tijd moeten we vertrouwen hebben in de bovenstaande oplosing op zonne-energie en op automobilisten en fietsers die hun verantwoording nemen.

Geplaatst op 2010-05-19, in Langedijk en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

 1. Pleuni Bakker

  Dat was ik :P

 2. Henk Rentenaar

  Sinds de installatie van de radarinstallatie zijn daar al weer heel wat aanrijdingen geweest. Automobilisten kijken kennelijk nog niet genoeg uit hun doppen. Overigens, als ik de foto goed bekijk, fietsen met drie naast elkaar mag ook niet.

 3. @Henk: De gemeente werkt aan een betere oplossing. Dat is niet makkelijk aangezien alle (bij ons en hen bekende) ongelukken verschillend zijn. De wijkagent vindt het overigens erg meevallen t.o.v. de grote hoeveelheid auto’s en fietsers die elkaar hier kruisen.

  Aanvankelijk zou er al een andere oplossing zijn, die bij de herinrichting van het gebied bedacht is. Maar door problemen met de eigenaar van het winkelcentrum laat dat nog wel enige jaren op zich wachten.

  Inmiddels is wel de heg aan de noordkant van de Voorburggracht gesnoeid, zodat er meer zicht is op de fietsers van rechts.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: