Meerkeuze

Het onderstaande politie bericht lijkt compleet en duidelijk, maar is dat niet. Lees eronder waarom.

Trap tegen auto

ALKMAAR – Op maandagmiddag 31 mei rond 16:30 uur werd een 56-jarige man uit Alkmaar aangehouden op de Laat. Een 36-jarige automobilist was hier aan het keren en wachtte op een aantal fietsers die voorbij kwamen. De 56-jarige man was ook op de fiets en werd boos omdat hij om de auto heen moest rijden. Hij dacht dat de automobilist hem niet gezien had.

Hij gooide zijn fiets weg en liep naar de auto. Hij gaf een schop tegen het autoportier. Deze raakte hierdoor beschadigd. Hierna stapte de man weer op zijn fiets en ging weg. De bestuurder van de auto belde de politie. De politie werd aangesproken door de verdachte. Hij dacht dat de automobilist hem omver wilde rijden. Hij werd aangehuoden voor de vernieling van het autoportier en overgebracht naar het politiebureau. Hij werd x92s avonds weer heengezonden.

Agressie vinden we als Fietsersbond maar niets. We werken niet voor niets mee aan de landelijke actie Vriendelijk Verkeer. In dit geval kunnen we begrijpen dat het wel eens voorkomt. Het zal niet de eerste keer zijn dat een auto een belangrijke fietsdoorgang blokkeert of zomaar keert zonder rekening te houden met alle fietsers die daar rijden.

Maar in dit geval weten we het niet. Dat wil zeggen de Laat loopt van Ijssalon Laan tot aan de Limmerhoek. Op dat laatste 30km-zonedeel ten oosten van V&D mogen auto’s komen. Die auto’s kunnen echter niet eenvoudig weg via de smalle Hofstraat. Dus wordt er regelmatig halverwege dit deel van de Laat gedraaid. Ruimte is er niet voor en daarbij is het erg onoverzichtelijk. En er wordt veel gefietst. Degene die draait moet dan ook goed opletten, of als het even kan er niet aan beginnen.

Maar misschien gebeurde het incident niet daar, maar op de kruising Laat-Hoftsraat-Huigbrouwerstraat. Die laatste ‘straat’ is nog veel smaller. Auto’s mogen er vrijwel niet komen en voor de fietsers is dit een drukke hoofdroute tussen de Friesebrug en V&D of verder. Op de aansluiting Huigbrouwerstraat-Laat is dan ook een verzinkbare paal.

En om het nog wat complexer te maken is ten westen van deze kruising ook een verzinkbare paal in de Laat om het westelijke deel af te sluiten voor autoverkeer. Inmiddels zijn er wat automobilisten die er een hobby van maken om op deze hoek hun auto stil te zetten en bijvoorbeeld hun vriendin ‘eventjes’ naar de bloemenschuit te sturen voor een aankoop.

En waar die auto ook wacht, hij staat altijd levensgevaarlijk in de weg. Als de politie of een stadswacht komt, dan vertelt zo’n bestuurder dat hij het daar niet snapt en aan het keren is. Vooral fietsers vanuit de Huigbrouwerstraat worden daar flink gallisch van. Dus misschien was dit wel de aanleiding.

Als derder optie is het deel van de Laat ten westen van V&D. Auto’s mogen hier alleen komen voor bevoorrading of als zij om een andere reden toestemming krijgen. Dit betreft een voetgangerdeel waar de fietsers en de bus te gast zijn bij de winkelende wandelaars. Veel reden tot keren is er niet. Maar als je er met een auto keert, dan kom je een dozijn ogen en oren tekort om zo de fietsers en voetgangers te ontwijken.

Kortom met alleen de straatnaam Laat komen we er niet uit en mag u als lezer dus kiezen wat er gebeurd kan zijn.

Advertenties

Geplaatst op 2010-06-05, in Alkmaar. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.