Fietspadschade bij Laanweg

Lees onderaan ook onze opmerkingen en de afloop.

Uit het NHD van 29 Mei 2010
Door Marinus Rintel

‘Er zijn al genoeg ongevallen geweest’

OUDKARSPEL/HEERHUGOWAARD – Een slecht onderhouden fietspad in Oudkarspel heeft afgelopen zondag voor nogal wat materixeble schade en letsel gezorgd. Een echtpaar op leeftijd uit Zuid-Scharwoude was er zondagavond met de fiets op uitgegaan en was gezellig aan het keuvelen, toen het op de hoek Laanweg-Provincialeweg, randje Oudkarspel mis ging.

Een onverwachte hobbel in de weg, scheve stoeptegels op de brug, het gesprek nam opeens een andere wending. De sturen raakten elkaar en de man eindigde in het hek van de brug. Zijn vrouw viel hard op de grond. Hij liep daarbij een fikse hoofdwond op. Zij liep ook de nodige schrammen op, ook op haar gezicht. Kleding beschadigd, fietsen in duigen. De Ambulance moest ter plaatse komen en nam beide mee voor behandeling.

Dat de weg niet goed onderhouden was kan iedere leek zien. Maar wie is er nu eigenlijk verantwoordelijk voor dat stukje weg waar vroeger de auto’s langs raasden? De Provincialeweg is daar enige tijd geleden verplaatst, maar is het nu nog steeds een provinciale weg? Volgens de politie, die van het ongeval proces-verbaal heeft opgemaakt valt de weg onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Langedijk.

Nee hoor, meldt de woordvoerder van de gemeente. Het is een provinciale weg. De rechtsbijstandsverzekering van het echtpaar is inmiddels ingeschakeld.

De gemeente verkeert in de veronderstelling dat inmiddels alle winterschades zijn verholpen. Meldingen blijven echter meer dan welkom. De gemeente geeft wel toe dat de Twuyverweg in Sint Pancras nog niet in goede conditie is. “De Twuyverweg is inderdaad slecht. Als het om gaten in asfalt en/of berm gaat, zullen wedit zo spoedig mogelijk gaan bekijken en oplossen.”

Wethouder openbare werken is de pas benoemde Ilse Overzier. “Zij zal op de hoogte worden gesteld van dit voorval” belooft de woordvoerder.

Onderhouden
Volgens raadslid Wiersma (pvdA) en de Fietsersbond is het wegdek er al tijden slecht onderhouden. Er staan nu waarschuwingsborden langs de weg vanwege de aanleg van leidingen in de berm. Het is volgens Wiersma te hopen dat als die werkzaamheden af zijn gerond er eindelijk wat aan het fietspad wordt gedaan.

Jan-Kees Pielkenrood van de Fietsersbond: “Het fietspad langs de oude Provincialeweg is van de Provincie en ligt op het grondgebied van de gemeente Langedijk. Rond en op die brug is het wegdek al decennialang slecht. Dat is geen winterschade, of je bedoelt de winter van 1963. De beschadiging in het asfalt is niet prettig, maar kan bijna geen reden zijn tot een ongeluk. De losliggende tegels op de brug zijn eigenlijk veel linker. Het is erg jammer dat de Provincie dit deel niet heeft opgeknapt bij de werkzaamheden aan de verlegging van de Provincialeweg.”

Eerst even 2 foto’s. Hieronder de opname van de Google streetviewauto uit April-2009:

En een foto van een paar dagen terug:

Jazeker, wie het gedaan heeft is ons niet bekend, maar het is opgelapt. Dwz de tegels zijn rechtgelegd, kapotte tegels zijn vervangen en het ontbrekende asfalt is handmatig aangesmeerd. Het had mooier gekund, maar hier zijn we al blij mee.

Met het artikel in de krant niet zo. Natuurlijk is het erg om onderuit te gaan op een brug met slecht wegdek en natuurlijk moest hier iets aan gedaan worden. Toch is deze schade niet rampzalig en zijn er in Langedijk voor de fietsers ergere dingen als het slechte noordelijke deel van de Twuyverweg of bijvoorbeeld de te steile verkeersdrempels in de Magnolialaan of de slechte uitritconstructies langs de Benedenweg.

Ook allemaal geen winterschade. De journalist mailde ons een stukje tekst met wat wij van deze winterschade vonden. Het ging daarbij om de brug bij de Laanweg in Oudkarspel op de grens met Heerhugowaard. Aan de bovenste Googlefoto is te zien dat de schade niet door de afgelopen winter is ontstaan. Dit hebben we dan ook gemaild en dat is onder aan het artikel geplakt.

Fout is het niet, maar het staat er nogal vreemd. En als we wisten dat we zo letterlijk geciteerd zouden worden, dan hadden we het eindresultaat graag even terug willen lezen. Dan hadden we ook de onlogica uit het verhaal gehaald, want de Twuyverweg ligt in Sint Pancras en heeft niets van doen met dit ongeluk.

Terecht wordt wel de vraag gesteld van wie het fietspad langs de oude Provincialeweg is. De weg is een parallelweg die bij de verlegde Provincialeweg (N242) hoort. Bijelkaar dus 1 weg en van de Provincie. Door de oude weg (en nu dus parallelweg) loopt de gemeentegrens Langedijk-Heerhugowaard. Het fietspad ligt aan de noordkant binnen de gemeente Langedijk Zie de reactie hieronder. De grens gaat door de bermsloot aan de noordzijde waardoor de weg en het fietspad binnen de gemeente Heerhugowaard ligt. Het betreft wel het Provinciale fietspad Alkmaar-Middenmeer dat bij de N242 hoort.

De Twuyverweg is een heel ander verhaal. Deze ligt aan de noordkant van Sint Pancras en alleen de noordelijke helft tussen de molen en Broek op Langedijk is erg slecht. Het westelijke deel tussen de Witte Kerk en de Molen is prima opgeknapt met fietsstroken. Deze weg valt geheel binnen de gemeente Langedijk en is niet van de Provincie. De gemeente werkt aan deze weg, zo zijn er onlangs bomen gekapt.

De kuilen in het noorderlijke deel zijn vreemd genoeg voor de fietsers gunstig. Als deze weg prachtig vlak was, dan zouden de automobilisten er veel sneller rijden. Dus die kuilen mogen wel weg, maar dan ook meteen een goede oplossing voor de fietsers. En zover wij weten is die er nog niet (helemaal), daar wordt aan gewerkt.

Als laatste stellen we nog een flink vraagteken bij de titel van het krantenartikel: ‘Er zijn al genoeg ongevallen geweest’. Slaat dit op de brug bij de Laanweg of op de Twuyverweg? Want bij beide zijn ons geen regelmatige ongevallen met fietsers bekend en we houden dat inmiddels al een jaar of 6 nauwgezet bij.

Advertenties

Geplaatst op 2010-06-15, in Heerhugowaard, Langedijk. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Ter correctie van bovenstaande, zowel de ‘oude’ provinciale weg als het naastliggende fietspad zijn gelegen in de gemeente Heerhugowaard. In het artikel wordt gemeld dat de grens “door de weg loopt”, maar dat is onjuist. De grens volgt het bermslootje ten noorden van het fietspad.

  2. @Gem. Langedijk: Bedankt voor de aanvulling. Michelin heeft goede kaarten met actuele gemeentegrenzen. Ik begrijp dat ze deze dus toch een beetje moeten aanpassen. (De tekst in het bericht is aangepast.)

    Houdt dit in dat de gemeente Heerhugowaard de schade heeft opgelapt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.