Trinitastunnel geopend

HEERHUGOWAARD – Op donderdag 1 juli heeft verkeerswethouder Baijards de nieuwe voetgangers- en fietstunnel tussen het Trinitascollege en het sportterrein de Vork geopend. Dat deed zij samen met de bouwer, de spoorwegen (Prorail) en leerlingen van het Espeq-college.

De laatse groep had het tegelwerk aangebracht:


.. en een 3-tal kunstwerken die onthuld werden. De tunnel ligt bij de Van Noortwijklaan en vebindt de Van Foreeststraat met de Vork en later via de Westfrisiatunnel met de Zandhorst. In eerste instantie hebben vooral de leerlingen van het Trinitascollege Johannes Bosco er profijt van om zo snel bij de sportvelden van De Vork te komen.

Deze tunnel gaat onder de spoorlijn Heerhugowaard-Hoorn door. Over 3 weken wordt ook de Westfrisiatunnel onder de lijn Heerhugowaard-Den Helder voor fietsverkeer geopend, zodat er een verbinding ontstaat naar de Kamerlingh Onnesweg in De Zandhorst:

De wethouder refereerde hieraan en menig werknemer zal nu ook sneller op de fiets dan met de auto naar de Zandhorst gaan. Helaas vergat zij te vermelden dat er zo ook een betere fietsroute ontstaat tussen Zuid/Noord-Scharwoude en het centrum van Heerhugowaard. Die fietsroute over de Langebalkbrug zal ook gebruikt worden door de leerlingen van het Horizoncolege aan de Umrixebllaaan. Voor hen is dat niet veel korter dan over de spoorwegovergang aan de noordkant van het station, maar de nieuwe route is wel een stuk comforateler en sneller. Beter wegdek, meer ruimte en geen last van de stationsgebruikers of dichte spoorbomen. Het nieuwe fietspad aan de westkant van de Westtangent zal dus nog drukker worden.

Als Fietsersbond zijn we erg blij met deze ruime fietsunnel. Als fietstunnels op deze manier worden aangelegd, dan steunen we die van harte, wat we dan ook gedaan hebben. Deze tunnel komt uit het plan van de HAL: ‘Op de Fiets’ waar de Fietsersbond in 2002 heeft bijgedragen.

Er ligt wel een flauwe bocht in deze tunnel, maar die is erg overzichtelijk. Het 4-meter brede fietspad en 2 meter brede voetpad zijn naar onze inzichten voldoende voor het te verwachten fietsersaanbod. Twee uur voor de opening heeft de Fietsersbond een gesprek met de wethouder gehad over de foute en veel smallere fietstunnel, die de Provincie Heerhugowaard en de fietsers bij het Nollencircuit in de maag wil splitsen. Wij hopen haar te hebben overtuigd en misschien heeft deze nieuwe Trinitastunnel daar ook bij geholpen. Informatie hierover volgt nog.

Overigens heeft de nieuwe tunnel geen naam, of je moet hem al de 2009 noemen wat groot boven het fietspad te lezen is. Als fietsersbond zijn we er voor om fietstunnels duidelijke namen te geven. In een aantal gemeentes gebeurt dit al jaren. De naam Trinitastunnel is dan ook niet meer dan een voorzet.

Geplaatst op 2010-07-03, in Heerhugowaard en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: