Kanaalkade-Update

ALKMAAR – In Alkmaar is de Kanaalkade nog immer niet klaar. Er is veel heisa over uit ondernemerskring. Dat wil zeggen het type ondernemer, die er nog steeds in gelooft dat een winkel alleen overleeft als je de auto voor de kassa kan parkeren. Die mening delen we als Fietsersbond niet. Auto’s op de Kanaalkade nemen gewoon de kortste route en hebben geen oog voor winkels of horeca.

Door dit gezeur is de Kanaalkade (nog) niet geworden zoals ontworpen en een deel is nog niet afgerond. Wanneer alles klaar is weten we niet, voorlopig ziet de huidige situatie er redelijk definitief uit. En met deze situatie is het ook voor de fietsers geen pretje. Middenstanders mogen zich daar meer druk over maken, want de fietsers die op de Kanaalkade fietsen gaan wel richting binnenstadwinkels en -kroegen.

Eerst maar even een kleine fietsvictorie:

De fietsstrook aan de huizenkant is weer terug. In dit stukje 30km-gebied was het de bedoeling dat auto’s en fietsers het met elkaar uitzochten. De auto’s reden echter zo dicht langs de geparkeerde auto’s, dat de fietsers uitweken naar de stoep en daar de wandelaars lastigvielen. Met de terugkeer van de fietsstrook en het verbreden van de rijbaan is dat wat beter opgelost.

De schoonheidsprijs verdient het niet, omdat er geen schrikstrook is tussen de fietsers en geparkeerde auto’s. Maar die ontberen we vrijwel overal in Akmaar en omstreken.

Het volgende punt is een stuk negatiever. Dat betreft het fietspadje tussen het busperron en het kanaal. Dat padje is maar 1,5 meter breed en is voor die locatie veel te smal.

Op de oorspronkelijke tekening had dit pad de oude maat van 2,1 meter. Door het bredere busperron ging dat niet meer lukken. Waarom dat perron 3,75 meter breed moet zijn is ons een raadsel. Zoveel bussagiers stappen er aan deze kant niet in. Je ziet er hooguit 5 passagiers wachten. Na klagen onzerzijds werd als oplossing het fietspadje verhoogd, zodat er ook over de stoepranden valt te fietsen. Dat leek meer dan het was, want inmiddels is die 30cm extra ruimte tenietgedaan door het plaatsen van een stalen hek vlak langs het fietspad.

Als er nu een snorfiets rijdt, dan kan je er als fietser niet meer langs. Je vind er dan ook weinig fietsers. Het was de fietsverbinding Friesebrug-Waagplein, maar die fietsers doen nu iets anders. Een deel maakt nu vaker de linke oversteek tussen de Friesebrugafrit en de Herenstraat.

Voorheen was dat niet toegestaan, toen lagen er doorgetrokken strepen. Nu mag het wel en het is wat ons betreft erg onverantwoordelijk. Geen opstelruimte voor de oversteek en geen opstelruimte tussen de 4 drukke rijbanen. Dit moet een keer flink misgaan. En ook daarvan is de gemeente op de hoogte.

Dit en het andere punt zijn op te lossen door het busperron aan de kanaalkant 1 meter smaller te maken en deze meter aan het fietspad toe te bedelen. Misschien gebeurt zoiets als de definitieve bushokjes geplaatst worden. Als fietsers zijn we daarmee overgeleverd aan de reclamemakers (CBS) van Connexxion. Zij mogen bepalen welke hokjes er gaan komen. We zijn benieuwd of zij verantwoordelijker zijn richting fietsers dan de gemeente.

Als laatste nog even over het parkeren op een fietsstrook. Voor alle duidelijkheid; als er fietssymbolen zijn aangebracht mag er op fietsstroken niet geparkeerd worden! Tussen de Friesebrug en het busperron kan je regelmatig een loopplank op de fietsstrook aantreffen. Nota bene van een fietsvakantieschip. Uiterst link omdat de fietsers hierdoor moeten uitwijken naar de rijbaan waar lijnbussen en auto’s (richting Karperton) maar 1 gezamelijke baan hebben.

Om het nog wat linker te maken vind je op deze plek ook lossende vrachtwagens. Wie verzint zoiets? Wie geeft er toestemming voor? Dit is echt vragen om moeilijkheden en ongelukken. Parkeer dat schip verderop waar wel ruimte is. En als die plek bezet is, verwijs het schip dan naar de overkant. Ten tijde van de bovenstaande foto was de Noorderkadekant geheel leeg.

Het mag duidelijk zijn; net als de gemeente en de middenstanders zijn wij als Fietsersbond dus ook nog lang niet klaar met de kanaalkade.

Advertenties

Geplaatst op 2010-07-08, in Alkmaar en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.