Oostertochtpad

HEERHUGOWAARD – De naam ‘Oostertochtpad’ hebben we zelf maar even verzonnen, want dit razend populaire fietspad langs de oostkant van Heerhugowaard heeft geen naam. Het pad volgt de Oosttangent tussen de Krusemanlaan en het Park van Luna zo’n 50 meter ten westen van de Oosttangent. De Oosttangent en dit pad worden gescheiden door een sloot met de naam Oostertocht.

Een jaar of 7 terug heeft de buurgemeente Alkmaar dergelijk belangrijke fietsverbindingen een straat- op beter padnaam gegeven en het valt te verwachten dat de gemeente Heerhugowaard dat in de komende jaren zal volgen.

Tussen de Krusemanlaan en de Dijk van Kyoto is het een mooi breed asfaltpad. Na de Dijk van Kyoto kan je over een smaller schelpenpad verder fietsen naar het Park van Luna en Alkmaar. In het Park van Luna kom je vervolgens over asfaltpaden, dus dat stukje schelpenpad mag zeker opgewaardeerd worden om er een serieuse fietshoofdroute van te maken.

Ongeluk
Enkele weken terug kwam dit pad in het nieuws door een vervelend ongeluk. Een 37-jarige oppasmoeder met een 2 jarige meisje en een 4 jarig jongetje op de fiets werd aangereden door een 16-jarige bromfietser. De oppasmoeder wilde afslaan naar het pad richting kinderboerderij. De politie meldde dat dit aan de Van Veenweg gebeurde, maar in werkelijkheid was het dus op dit Oostertochtpad op zo’n 400 meter van de Van Veenweg. Het had dus in het geheel niets met de Van Veenweg van doen.

(On)Verplicht Fietspad?
Wel met het feit dat dit stukje Oostertochtpad onlangs veranderd is van ‘onverplicht fietspad’ naar ‘verplicht fietspad’. Het Oostertochtpad tussen de Zuidtangent en de Beukenlaan is nog ‘onverplicht fietspad’, zoals de op de foto rechts te zien is. De overige delen zijn nu ‘verplicht fietspad’ geworden, wat op de foto hieronder te zien is:

 

Het verschil is de snorfietser. Die mag wel op een verplicht fietspad, maar niet op een onverplicht fietspad. Bromfietsen mogen op geen van beide komen. Dus bij dit ongeluk had de bromfietser daar niet mogen brommen. Als het echter een snorfietser betrof, dan mag het wel, maar niet sneller dan 25km/h. En met zo’n snelheid was waarschijnlijk dit ongeluk niet gebeurd. Waarom de gemeente Heerhugowaard overgestapt is van onverplicht naar verplicht is ons niet helemaal duidelijk. Het pad is al drukgenoeg met fietsers en laat de (opgevoerde en veel bredere) snorfietsers toch mooi omrijden.

Verlichting
Die bordomschakeling is voor een deel meegekomen met de nieuwe verlichting langs het noordelijke deel. Op de foto hierboven staat een bord dat hiernaast wat duidelijker te lezen is.

Wat ons betreft is dit een mooi experiment. Fietspadverlichting is niet de hele nacht door nodig. En zo kan daarop energie en geld bespaard worden. Een aantal fietsers zal ook ’s avond niet drukken, daar ze vertouwen op hun eigen fietsverlichting.

Binnen de Fietsersbond zijn de meningen over goede fietspadverlichting verdeeld. We weten dat er ’s avonds minder fietsers op pad zijn. Dan is het een beetje zonde om de hele tijd verlichting te laten branden. Omgekeerd is het zo dat fietsers onverlichte fietspaden mijden. Berucht is het mooie brede fietspad langs de Hoeverweg tussen Egmond en Alkmaar, dat in de donkere uren niet te gebruiken is door de afwezigheid van verlichting en de verblinding van de autolichten. Een alternatief is er niet, dus deze mensen blijven thuis of nemen de auto. En een paar extra auto’s verbruiken al snel meer energie dan de fietspadverlichting zou verbruiken.

Witte Kantlijnen
Een simpele en goedkope verbetering is het aanbrengen van goede witreflecterende belijning langs de kanten van onverlichte fietspaden. Je hebt dan meer aan je eigen verlichting en ziet beter het verschil tussen het donkere pad en het donkere gras. Je kan dan ook goed zien of er aan de zijkant een stuk asfvalt is afgebrokkeld.

Het is erg vreemd dat deze lijnen wel te vinden zijn langs de N-wegen, maar niet langs de belangrijke (en onverlichte) hoofdfietspaden langs de Hoeverweg en bijvoorbeeld de Nollenweg. Wat ons betreft komen deze kantlijnen over een tijdje ook langs het Oostertochtpad. Op die manier is goed na te gaan of fietsers dan nog minder op de lichtknop zullen drukken en in de donkere uren nog meer gebruik zullen maken van dit pad. En een leuke bijkomstigheid: Het bespaart zo nog meer energie.

En het kan mogelijk nog gunstiger met ‘Luminumpave‘, een wit en goed reflecterend asfalt. Dura-Vermeer en het Hoogheemraadschap experimenteren hiermee in Purmerend. Iets om nauwlettend te volgen.

Geplaatst op 2010-07-17, in Heerhugowaard en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Beste Fietsersbond
    Leuk stukje over onze nieuwe aanwinst, het ‘Oostertochtpad’

    Een kleine reactie op de redenering achter de (on)verplichte fietspaden.

    Het deel tussen Beukenlaan en de Zuidtangent is in verband met vele klachten over overlast van brom- en snorfietsen aangeduid als een onverplicht fietspad, ook omdat er een goed parallel alternatief is voor brom en snorfietsen in de combinatie Sparrenlaan-Cornusplantsoen. De brom- en snorfietsers hebben meestal als bestemming het Trinitascollege.
    Het noordelijk deel van het pad (vanaf de Beukenlaan naar het noorden)is aangeduid als verplicht fietspad, omdat dit de parallele verbinding wordt van de in aanleg zijnde verlengde Oosttangent. Op de Oosttangent rijdt de bromfietser op de rijbaan. Als het ‘Oostertochtpad’ een onverplicht fietspad zou worden, dan kan de snorfietser nergens heen. Zodoende hebben we besloten dit deel aan te wijzen als een verplicht fietspad. De verwachting is dat dit ook zal gaan gelden voor het deel tussen de Beukenlaan en Zuidtangent als de Oosttangent ook op dit deel gereed is.

    Met vriendelijke groeten,

    Namens de Gemeente Heerhugowaard
    Jan-Albert de Leur

  2. G. Hergaarden

    de gemeente heeft , t.h.v. Rudbeckialaan 63 bij de rotonde Beukenlaan, aan de paal van het verplichte fietsbord langs DE Oostertocht een naambordje bevestigd met
    OOSTERTOCHTPAD.
    DEZE BENAMING IS DUS OFFICIEEL!

  3. @G. Hergaarden: Dank voor de melding en aanvulling. Dit bericht stamt uit 2010 en toen was er nog geen naam bedacht. Deze naam is voor de handliggend en mogelijk heeft Jan Albert de Leur na de reactie hierboven het bij de gemeente voorgesteld. Het is goed dat dit soort solitaire fietspaden een naam hebben. Hulpdiensten kunnen dan beter reageren in geval van een probleem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: