Veilige Fietsverlichting

Inmiddels zijn de dagen flink korter geworden en menige woonschool- of woonwerkfietser gaat met donker weg en komt met donker terug. En dat kan het beste met goede fietsverlichting. De politie let daar inmiddels weer flink op en niet onterecht. Voor niet-werkende verlichting schrijven ze een boete van 35 euro uit. En als dat zo voortvarend gaat gebeuren als waarmee dagelijks fietsendieven worden aangehouden, dan is de pakkans erg groot.

En ze gaan daar ver in getuige het volgende bericht:

Buitenlandse man voldoet niet aan stopteken en mag meteen aftikken
HEERHUGOWAARD – Donderdag 11 november 2010.
Rond 20:30 uur zag een agent op de Beukenlaan een man zonder licht fietsen. Ondanks dat hij met luide stem vroeg om te stoppen reed hij weg. Op de Oostdijk kreeg de agent hem te pakken. Hij probeerde zich op een erf te verstoppen. Het bleek te gaan om een 30-jarige man met een adres in Polen. Gezien zijn buitenlandse afkomst moest hij meteen 107 euro betalen; 35 euro voor het fietsen zonder licht, 60 euro wegens het niet voldoen aan de aanwijzing van de agent en 12 euro administratiekosten.

De politie laat ook jasverlichting toe. Toch is het beter om voor een goede koplamp te hebben, daarmee kan je ook zien waar je fietst. Een naafdynamo is het beste, maar duur. Gewone dynamo’s kunnen zeker met sneeuw slippen. Een rubberdopje van 1 euro doet wonderen. Maar ook de band goed omleggen met het dynamoprofiel aan de dynamokant. En anders batterijverlichting met als het even kan oplaadbare batterijen. Deze is er in alle prijsklasses. Berg zo’n afneembare lamp ’s nachts in huis op. De batterijen gaan dan langer mee. Dat geldt overigens ook voor de accu’s op een electrische fiets. Ook die kunnen niet zo goed tegen de kou waar menig schuurtje last van heeft.

Een achterlicht heb je alleen voor de politie. Zo’n reflector met ingebouwde led vodoet prima, maar let wel op de slechte batterij-contacten die na een jaar kunnen optreden. Voor je veiligheid is het belangrijker dat die achterreflector goed schoon is en dat er geen jas of wat anders voor hangt. Hij moet ook exact haaks op de weg staan, zodat het vele licht van de autolampen optimaal gereflecteerd wordt. En het is ook niet verkeerd om de reflectors in de trappers en langs de banden schoon te houden. Een voorreflector is in Nederland niet verplicht in veel andere landen wel. Vaak zit er in de koplamp een goede voorreflector, maar als die ontbreekt is de aanschaf aan te raden. Voor een paar euro verhoog je je veiligheid enorm.

Meer advies op de website van de landelijke Fietsersbond. Een complete lijst met fietsenmakers in onze omgeving kan je hier vinden.

Advertenties

Geplaatst op 2010-11-30, in Regio. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s