Roodlichtirritaties

Op woensdag 1 december meldde de politie-website de volgende 2 berichten:

HEILOO – Gisteravond laat fietste een 21-jarige vrouw uit Limmen op de Kennemrstraatweg door het rode licht onder de ogen van surveillerende agenten. Toen de vrouw hierop werd aangesproken bleek zij zich niet te kunnen legitimeren. Om haar identiteit vast te kunnen stellen moest ze mee naar het bureau. Vanmorgen kon er pas een identiteitsbewijs worden gebracht waarna bleek dat de vrouw een valse naam had opgegeven. Ze is hierna met drie bonnen heengezonden, 1 voor fietsen door rood, xe9xe9n voor het niet kunnen legitimeren en 1 voor het opgeven van een valse naam.

ALMAAR – Op dinsdagmiddag 30 november 2010, tussen 12.00 en 13.00 uur, heeft de politie een roodlicht controle gehouden op de kruising Bergerweg-Scharloo-Stationsweg-Zocherstraat. Er werden 20 bekeuringen uitgeschreven, waarvan 16 voor fietsers en 3 voor wandelaars die door rood gingen. Een 17-jarige jongen uit De Rijp uitte beledigingen en wilde zich in eerste instantie niet legitimeren. Daarvoor kreeg hij een extra bekeuring.


Verkeerslichten zijn er niet voor niets en even wachten kan ongelukken voorkomen. Toch is het niet zo simpel. De lichten in Heiloo zijn van een groenvoorspeller voorzien en die telt in cijfers af van maximaal 99 naar 0. Dat aftellen lijkt per seconde te gaan. En als de teller bij 5 is, dan starten al veel fietsers, of stoppen ze niet meer voor rood dat toch zo op groen springt. Of dat hierboven het geval was weten we niet. Wat we echter wel geconstateerd hebben is dat de teller na 0 weer op 99 kan springen. Schijnbaar duurde de wachttijd langer dan 99 seconde en kan de 1 van de 100 niet getoond worden. Dit is uiterst link. Dan is het beter om in de programmering op te nemen dat alles boven de 100 als 99 wordt getoond.

In Alkmaar worden ook groenlichtvoorspellers gebruikt. Niet bij de verkeerslichten van het Scharloo. Juist daar kan het handig zijn, omdat de detectielussen voor de fietsers het op 2 plekken niet (goed) doen. Daar hebben we al eerder klachten over gehad en de gemeente heeft daar nog niets aan gedaan. Zo ligt er een lus onder de fietsstrook op het Scharloo voor fietsers richting Bergerweg. Als er geen auto naast je komt staan, dan krijg je daar geen groen en mag je wachten tot je een ons weegt.

Dat geldt ook voor de fietsers op de fietsstrook van de Stationsweg linkaf richting Scharloo. En op beide plekken zijn geen drukknoppen te vinden. Daarbij komt dat de fietsers uit de Zocherstraat erg weinig en erg laat groen krijgen na het indrukken van de knop. Dat terwijl er zichtbaar vrije ruimte is om over te steken. Kortom de fietsers worden door deze verkeerslichtinstallatie verre van serieus genomen en dan is het niet verwonderlijk dat de fietsers de verkeerslichten ook niet meer serieus nemen.

In Alkmaar zijn tegenwoordig 2 setjes met groenvoorspellers. De eerste zijn al eerder geplaatst op de kruising Laan van Troyes, -Darmstadt en -Bath, ten noorden van winkelcentrum De Mare. Deze voorspellers lijken het goed te doen, je kunt er goed door zien dat de lussen zelfs op aluminium fietsen prima reageren.

Een 2de set is enkele maanden terug onder het Stadskantoor aangebracht op de krusing Helderseweg, Geestersingel en Kanaalkade. Die wachttijdvoorspellers lijken hetzelfde, maar eindigen niet bovenaan op de 12 uur, maar kruipen dan nog door naar de positie van 8 uur. Erg verwarrend en onlogisch. Nog verwarrender was het dat deze voorspellers zich als ruitenwissers gedroegen. En zelfs nadat de teller klaar was en het rode woord ‘wacht’ dimde, sprong ie weer aan en mocht je nog weer even een onbekende tijd wachten.

In elk geval maakten deze aftellers duidelijk dat de detectielussen bij deze kruising voor de fietsers niet werken. We hebben onze bevindingen bij de gemeente gemeld en onlangs deed een lus het wel. Het aftellen leek stabieler te gaan, maar toen er nog een kwart te gaan was sprong ie uit en kregen we groen.

Geen idee wat we met dergelijk spul aanmoeten. Er zijn verschillende visies over deze aftellers. Zo letten de gebruikers meer op de tellers dan op het verkeer, en dat laatste is erg belangrijk. Mensen starten als er nog maar een paar secondes te gaan zijn. En ook dat kan verkeerd uitpakken. Maar in elk geval is het verstandig om ze eenduidig, stabiel en betrouwbaar te maken.

Geplaatst op 2010-12-05, in Alkmaar, Heiloo en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: