Fietsparkeren in De Mare

Het onderstaande bericht verscheen in 1 februari 2011 in Wijkkrant De Mare-Daalmeer.


Over het onderwerp fietsparkeren in de Mare is al veel gezegd en geschreven. Toch wil ik graag namens de Fietsersbond Alkmaar en omstreken een bijdrage leveren aan de discussie.

Sinds de grote verbouwing van het Winkel Centrum zijn er alleen fietsenrekken geplaatst aan de buitenranden. Dit zijn degelijke rekken, maar ze moeten wel goed geplaatst zijn, niet te dicht op een muur en je moet ook wel even weten hoe je ze gebruikt. Helaas zijn ze niet voor alle fietsen geschikt.
Maar fietsers die boodschappen doen, zetten hun fiets om allerlei legale redenen liefst zo dicht mogelijk bij de winkel. Zo ook voor de HEMA en dan ook nog op de blinden geleidestrook, wat velen niet doorhebben.

De gratis fietsenkelder wordt daardoor weinig gebruikt, maar dat komt zeker ook omdat deze onvindbaar is. Het recente bord middenin het winkelcentrum (zie foto) heeft wellicht tot iets meer bekendheid geleid, maar dergelijke borden zouden juist bij de toegangen tot het winkelcentrum moeten staan.

Al deze kwesties hebben wij als Fietsersbond van de zomer met de gemeente besproken. Hieruit kwam naar voren dat:
1. De gezamenlijke ondernemers een bordenplan aan het ontwikkelen zijn om de fietsenstalling onder de aandacht te brengen;
2. Bepaalde grond bij de ingang van de fietsenstalling in eigendom is van de Vereniging van Eigenaren. De gemeente kan daar geen investeringen doen;
3. De gemeente toegezegd heeft in januari (2011) het fietsparkeren te evalueren. Hier is dus het wachten op. Jammer dat hierover niet in de Wijkkrant De Mare/Daalmeer geschreven is.

In ieder geval zullen wij van de Fietsersbond achter die evaluatie aan gaan en alle eerder geconstateerde tekortkomingen zo nodig opnieuw inbrengen.

Namens de Fietsersbond Alkmaar, Helen van der Woerd


Aanvulling:
Na de Wijkkrant van december-2010 is er een discussie ontstaan over fietsparkeren op de nieuwe blindengeleidestroken. Een groot deel van de fietsparkeerders begrepen deze markering niet. In Alkmaar werden tot voor kort de bekende gele golftegels gebruikt, waar ook van alles (als reclameborden) op te vinden is. Deze nieuwe tandpastastrepen zijn alleen toegepast op de nieuwe busperrons aan de Kanaalkade, waarbij een deel door de bushokjes loopt. Ook daar zullen veel mensen deze witte strepen (die op de foto te zien zijn) niet direct als blindengeleidestroken herkennen.

Daarbij komt dat visueel gehandicapten zonder hond het liefste aan een kant langs de panden lopen en niet middenop. Het is dus maar de vraag hoeveel visueel gehandicapten van deze stroken gebruik zullen maken, of dat zij met een ziende kennis gaan winkelen. Nu deze stroken zijn aangebracht is het zaak dat er geen fietsen of reclameborden op of langs geparkeerd worden. Hou deze stroken (en 40 cm daarnaast) vrij!

Geplaatst op 2011-02-06, in Alkmaar en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Hannie de Vries

    Het fietsbeleid op de mare is zoiezo een ramp, de bedoeling van de verbouwing was o.a. het weren van de fietsen uit het winkelcentrum d.m.v. gratis fietsenstalling en fietsrekken aan de buitenkant. Aangezien ik zelf werkzaam ben op de mare kan ik echter melden dat de fietsoverlast nog net zo groot is als voorheen. Mensen parkeren hun fietsen in onze hal van de winkel zodat ze rustig kunnen winkelen bij de supermarkten. (waar wij er niet een van zijn). Elke avond tijdens sluitingstijd als de supermarkten nog steeds open zijn moeten wij dus verplicht wachten op klanten die hun fietsen, scootmobiels en scooters, brommers in onze hal stallen. Fietsen verwijderen wij zelf maar als het een brommer betreft zullen wij toch moeten wachten tot de eigenaars op komen dagen, en zeg er niets van want dan heb je de poppen aan het dansen. Jammer dat er door gemeentewege en politie niet beter zicht op gehouden wordt. Wat andere regels betreft worden we vaak genoeg aangesproken, maar hierin blijft men in grote gebreke.

  2. J.Velseboer

    Ben afhankelijk van mijn 3 wielfiets en woon nu in De Mare.Mag ik hier fietsen=

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: