Fatale aanrijding op busbaan

ALKMAAR – Een 69-jarige fietser uit Koedijk, die woensdagochtend 27 april rond 11:00 uur ernstig gewond raakte bij een ongeval op de Kanaalkade, is korte tijd erna in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.

De man kwam uit de Gedempte Nieuwesloot en wilde de rijbaan en busbanen oversteken naar het fietspad richting Koedijk of de Ringersbrug. Hij werd op de busbaan aangereden door een openbaar vervoersbus van Connexxion. De fietser raakte ernstig gewond en is in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij korte tijd later overleed.


Tot zover het politiebericht. De politie heeft aanvankelijk ook nog gemeld dat zij onderzoek hebben verricht. Als Fietsersbond zijn wij gexefnteresseerd in de uitkomst daarvan, maar weten dat we die niet zomaar krijgen. We zijn geen betrokken partij. Het is een zeer tragisch ongeval, waarbij we alle betrokkenen veel sterkte toewensen.

Op deze website houden we verkeersongelukken met fietsers in onze omgeving bij en de reden is simpel: Misschien leren we er iets van en kunnen we meewerken om een bepaalde situatie (fiets-)veiliger te maken.

De nieuwe inrichting op de Kanaalkade met busbanen ligt er nog niet zo lang. Het werk is ook nog niet geheel afgerond en in de loop der jaren is er veel aan de plannen gesleuteld. Vooral de ‘fietsoversteek’ naar de Herenstraat vinden we behoorlijk link.

Deze oversteekplek bij de Gedempte Nieuwesloot ziet er overzichtelijk uit en tussen de rijbaan en de busbanen is een opstelplek voor de wachtende fietsers. De fietser is van de Gedempte Nieuwesloot gekomen, die een zogenaamde uitritconstructie heeft. Hij zal dus eerst het auto- en fietsverkeer van links voorrang hebben verleend. Dat moest hij vervolgens ook doen voor de busbaan, waar de bus eveneens van links kwam.

Op deze kruising wordt langzaam gereden. De auto’s en fietsers mogen er maximaal 30km/h en moeten er zeer vaak wachten voor de verkeerslichten van het zebrapad naar de Ringersbrug. De bussen van die kant moeten dat ook vrijwel altijd; de zebra wordt zeer intensief gebruikt. Nog geen 50 meter verder moet zo’n lijnbus stoppen voor de halte. Dat zal voor deze bus ook zo zijn geweest en dus verwacht je dat een bus er niet harder dan 30km/h zal rijden.

Dat is een beetje in tegenspraak met een buspassagier, die nekklachten opliep door het flink remmen van de bus. Dit doet vermoeden dat de bus harder reed. En volgens de (afwezige) borden lijkt het er op dat de bussen op de busbaan 50km/h mogen en dat de 30km/h alleen voor de rijstrook van de auto’s geldt. Of dit de bedoeling is en of dit verstandig is zullen we met de gemeente uitzoeken.

Daarbij viel ons op dat het opstelstukje tussen de rijbaan en de busbaan erg krap bemeten is. Verderop ligt een 3 meter breed busperron. Op de plek van de kruising is de opstelplek echter net genoeg voor een fietslengte. Kan het zijn dat de fietser daar wilde stoppen, maar iets doorgeschoten is waardoor de bus hem greep?

We hebben dus zeker wat vragen waar we achteraan gaan. Daarbij komt dat de gemeente vrijwel gelijktijdig heeft besloten om taxi’s op de busbaan toe te laten. Die zullen dan ook 50km/h mogen rijden, wat zij zeker zullen doen. De busbaan is ook met de taxi’s behoorlijk leeg. Dat wil zeggen je ziet er 10 minuten geen bus en dan een stuk of 5 en vervolgens weer 10 minuten niets. Dat heeft te maken met de treintijden waar de bussen op aansluiten.

Die stiltes zijn behoorlijk verraderlijk. Met een paar taxi’s zou dat kunnen verbeteren, maar het kan ook zijn dat de taxi’s voorbij jakkeren omdat er geen bus te bekennen is.

Geplaatst op 2011-05-03, in Alkmaar en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: