Fietstunnel Schoorldam

SCHOORLDAM-WEST – Sinds enkele weken gaan de auto’s bij Schoorldam over de nieuwe omgelegde N9. Daarmee is de situatie voor de fietsers tussen Warmenhuizen en Schoorl ook flink gewijzigd. Zij gaan nu door een nieuwe fietstunnel onder de N9 door.

Deze spaghetti-route is bedacht door Rijkswaterstaat. Dat wil zeggen, zij wilden de fietsers onder de N9 door en de auto’s in dezelfde oostwest-richting over de N9 hebben. Dat laatste gebeurt aan de noordkant van dit nieuwe knooppunt. De fietsers mogen vanaf de Schoorldammerbrug eerst de oude weg volgen. Na een klein stukje Damweg moeten zij linksaf over een nieuw fietsbruggetje en daarna via een zuidelijke lus onder de N9 door om weer aan de andere kant bij de Damweg richting Schoorl uit te komen.

Exe9n groot voordeel heeft ‘t, het gaat zonder verkeerslichten. Aanvankelijk (zo’n 6 jaar geleden) zagen we als regionale Fietsersbond dit gedoe niet zo zitten. Waarom niet de Damweg als fietsroute ook over de N9? We hebben dat (net als een aantal omwonenden) gemeld bij Rijkswaterstaat, maar die wilden het absoluut op deze manier hebben zoals die nu is.

Nu het voor de fietsers vrijwel gereed is valt de schade mee. Maar dat heeft vooral te maken met de gemeente Bergen. Zij hebben 2 aanvullende stukjes fietspad aangelegd tussen de nieuwe fietstunnel en de Rekerweg en tussen de Bosrandweg en de Dr Heringlaan. Daardoor onstaat een mooie recreatieve route naar het centrum van Schoorl, zie het kaartje:

Vanaf Warmenhuizen is het dan de Schoorldammerbrug over. Daar linksaf en direct rechtsaf 100 meter Damweg nemen. Vervolgens linksaf het nieuwe bruggetje over. Met de lus onder de N9 door. Aan het einde rechtdoor over een nieuw stukje fietspad. Aan het eind linksaf (Rekerweg) en meteen rechtsaf de Evendijk uitrijden tot en met het andere nieuwe stukje fietspad naar de Dr Heringlaan. Daar linksaf en waar het asfalt rechtaf gaat het bospad nemen rechtdoor. Dat bospad helemaal uitfietsen tot de Burgemeester Peecklaan, die bij het oude kerkje met dito raadhuis in hartje Schoorl eindigt.

In de nieuwe fietstunnel onder de N9 zijn allemaal namen van fietsonderdelen gefreesd. Erg handig om te zien of je alles aan de fiets hebt. Toch missen er wat crusiale onderdelen zoals een ‘ketting’. De rijksoverheid laat het, ook wat dat betreft, een beetje op hoofdlijnen afweten.

Geplaatst op 2011-07-12, in Bergen en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Komend vanuit Noord-Scharwoude is dit voor mij de ideale fietsverbinding naar het strand van Schoorl aan Zee. Ik heb hier al diverse keren gebruik van gemaakt. Misschien verdient het aanbeveling om bij de gemeente Bergen er op aan te dringen het onverharde stuk door het bos ook te asfalteren. Dan is deze fietsroute nog aantrekkelijker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: