De Bestevaerbrug

ALKMAAR – Dinsdag 15 November is er een open bijeenkomst over de Bestevaerbrug in wijkcentrum De Oever te Oudorp. Daar zal het resultaat van de adviesgroep over het Bestevaertracé (projectinfo) doorgesproken worden met belangstellenden. Inmiddels is er een flink verhaal over in de Alkmaarsche Courant verschenen. Dat uitgebreide verhaal is wat de Fietsersbond betreft een beetje te simpel, vooral op fietsgebied.

De Fietsersbond heeft ook meegewerkt aan de adviesgroep en had daar een eigen standpunt, dat deels overlappend was met dat van de bewoners en deels met dat van de ondernemers en de gemeente en waarbij we specifieke wensen hebben voor het fietsverkeer. In het krantenartikel werden we niet genoemd, de journalist heeft ons ook niet benaderd. Best jammer. Dus zetten we onze Bestevaerzaken hier even op een rijtje.

De Alkmaarse Fietsersbond is voor een fietsbrug tussen de Bestevaerstraat in Overdie en de Marconistraat in Oudorp.

Nu moeten de fietsers omfietsen via de Friesebrug of via de Kraspolderbrug en Leeghwaterbrug. Het rondje over deze 3 bruggen is 6 kilometer en dat is in een zwaar verstedelijkt gebied als Alkmaar niet meer van deze tijd. Een fietsverbinding in het midden bij de Bestevaestraat is dan ook iets waar we met kracht voor hebben gepleit. De provincie (eigenaar van het Noord-Hollandskanaal en grootste geldschieter van de gemeentes) is het met ons eens en heeft via het project Impuls Fiets 90% subsidie voor deze brug over. De gemeente Alkmaar hoeft zelf dus maar 10% op te hoesten.

Verder komen er steeds meer woningen op het ‘bedrijven’-terrein Oudorp en die mensen moeten ook met de fiets een (zuid-)kant op kunnen. Daarbij is er een aanzienlijk regionaal fietsbelang voor woonwerkfietsers tussen Sint Pancras-Oudorp-Overdie-Boekelermeer. In de adviesgroep is dit fietsbelang niet echt aan de orde gekomen. Het is wel genoemd en genotuleerd, maar de omwonenden waren meer bezig met het autoverkeer dat langs hun achtertuinen gaat razen.

Dat wil zeggen, de provincie had nog wat extra geld over als de Bestevaerbrug er voor gaat zorgen dat het landbouwverkeer over de Bestevaerbrug kan zodat ze niet meer over de N242/Leeghwaterbrug hoeven. Leuk bedacht, maar van de loonbedrijven (landbouwverkeer is tegenwoordig meer zwaar grondverzetverkeer geworden) hoeft het niet. Die blijven liever over de Leeghwaterbrug gaan. Maar als het landbouwverkeer over de Bestevaerbrug moet, dan wordt het een volledige brug zoals de Friesebrug. De trekkers zijn tegenwoordig even zwaar als vrachtwagens. Het maakt de brug een stuk duurder, daarvoor moet veel extra geld gezocht worden.

En nu komen de gemeente en ondernemers om de hoek kijken. Want waarom niet een brug voor al het verkeer? Sterker nog deze brug is sinds enkele jaren in de Kadernota Duurzame bereikbaarheid van de gemeente Alkmaar opgenomen. En in beide modellen. Dus is de Adviesgroep op pad gestuurd met het meedenken over een brug voor al het verkeer.

Als fietsersbond staan we daar neutraal tegenover. Als het een brug voor al het verkeer wordt, dan klopt echter die provinciale subsidie voor het stimuleren van de fiets niet meer. Die kan dan beter aan iets anders worden besteed. Nu weten we ook wel dat dat niet zo simpel gaat. Daarom hebben we wat aanpassingen aan die brug voor al het verkeer gewenst. We willen graag dat er een vrijliggend 2 richtingen-fietspad aan de stadskant (westkant) gaat komen in plaats van fietsstroken. Het voordeel daarvan is dat dat fietspad aangesloten kan worden op het Zeglis richting binnenstad. Dat verklaart ook dat we een niet al te hoge brug wensen, om die aansluiting mogelijk te maken. Vrijliggende fietspaden zijn daarnaast veiliger dan fietsstroken die net zoveel ruimte innemen. Gemeente, ondernemers en bewoners begrepen dit en hadden er geen bezwaar tegen.

De bewoners hikken vooral tegen de geschatte 15.000 auto’s die dagelijks over deze brug zullen gaan. Die getallen komen uit het regionale verkeersmodel en vrijwel iedereen had daar bedenkingen bij. Een onderzoeksbureau kwam tot de conclussie dat de gemeente dit beter moet uitzoeken en dat de getallen in hun ogen ook te hoog zijn ingeschat. De Fietsersbond denkt dat het met 11.000 auto’s per dag ophoudt, door de brakkige afwerking bij de Marconistraat.

Waar we met deze brug meer bang voor zijn is de Duurzaamheid-doelstelling van de gemeente. Als deze brug er voor gaat zorgen dat er minder autoverkeer door het centrum (denk aan de Bierkade) gaat en de fietsers daar dus minder last van hebben, dan vinden we dat prima. Maar de verkeersmodellen wijzen al een tijdje uit dat de pas omgebouwde N242 te krap bemeten is. De provincie heeft dan ook een stille hoop dat er auto’s over de Bestevaerbrug gaan die nu over de Leeghwaterbrug rijden. En dat is wat ons betreft niet duurzaam. Dat zouden de provincie en de gemeente Alkmaar beter moeten uitzoeken. Vrijwel de gehele adviesgroep was het daarmee eens en dit staat er dan ook als algemeen punt in het eind-advies.

Een brug voor al het verkeer is dus zeker nog geen gelopen race. Sterker nog het kan wel eens erg lang gaan duren. Om die reden hebben we een tussenoplossing bedacht. Leg eerst de fietsbrug aan, daar is immers voldoende geld en steun voor. Later kan daar aan de oostkant altijd nog een autobrug tegenaangeplakt worden. En met die autobrug kan je nog alle kanten uit. Laat er bijvoorbeeld alleen het landbouwverkeer over gaan. Die 20 tractors per dag leveren geen overlast op. Het kan dan niet lang duren of de omwonenden willen dan opeens ook met hun auto’s over die brug.


Lees hier het vervolg op 2013-02-25: Bestevaerbrug en Bierkade.

Geplaatst op 2011-11-13, in Alkmaar en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: