Fietsoversteek Zuidtangent Verdwenen

HEERHUGOWAARD – Zeer recent is de kruising Zuidtangent met Stationsplein en Bevelandseweg aangepast. Deze keer moest de fietsoversteek aan de spoorzijde (dus van het Station richting Beveland) er aan geloven. Die is zomaar weggehaald. Het is nu de bedoeling dat die fietsers aan de centrumkant van de kruising de Zuidtangent oversteken.

Omgekeerd is de zebra aan diezelfde centrumkant weggehaald. De verklaring is dat de gemeente geen fietsoversteek naast een zebrapad wil in geval een fietsoversteek niet (net als de zebra) in de voorrang kan.

De Fietsersbond Heerhugowaard vind dit een slecht plan en heeft er bezwaar tegen aangetekend.
Door deze wijziging gaan de fietsers richting Beveland nu over de zebra die daar dus nog wel aan de spoorzijde ligt. En te voet mag dat ook en hebben zij nog voorrang ook. Maar zoals vaak, zal de eerste netjes naast de fiets lopen. De volgende blijft op de fiets zitten maar rijdt langzaam en een derde scheurt over de zebra en bezorgt overlast bij de voetgangers.

Omgekeerd is vanaf Beveland richting station de fietsoversteek bijna niet meer te doen door de afwezigheid van een naastgelegen zebrapad. Hier gaat het om een grotere groep schoolfietsers die uit Alkmaar-Noord en Broek op Langedijk richting Horizoncollege gaan. Ze mogen daar lang wachten en kunnen (als het echt te lang duurt) niet meer de naastgelegen zebra nemen. Het gevolg laat zich raden. Deze fietsers nemen nu ook de zebra aan de spoorkant en steken later het Stationsplein over.

Wat ons betreft dus een verkeerde aanpak en zeker geen vooruitgang. Terugdraaien, dus alle zebra’s en alle fietsoversteken terug, is de simpelste oplossing. Anders zou overwogen kunnen worden om de fietsers naast de zebra’s over de Zuidtangent ook voorrang te geven. Automobilisten op de Zuidtangent staan op dit kleine stukje toch al te wachten bij de Westtangent en/of de spoorwegovergang en zeker bij de N242, wat fietsers in de voorrang zal hun reistijd vrijwel niet beïnvloeden.


Iets anders is dat we op deze nieuwe website rechtsonder een vakje met ‘Regiofietsblogs’ hebben gezet. Het gaat om fietsverhalen van webloggers in onze regio. Tot nu toe hebben we maar 2 van die weboggers gevonden en beide zijn ook nog eens lid van de Fietsersbond en wonen in Alkmaar. Kent u anderen (bijvoorbeeld in Heerhugowaard, Langedijk, Bergen, Heiloo en/of Schermer), die er zeker bij moeten staan, tip ons dan bijvoorbeeld via het reactievak hieronder. We kijken wel goed of de verhalen bij de Fietsersbond Regio Alkmaar aansluiten. Vanochtend lazen we bij Ximaar een artikel met situatieschets over de Zuidtangent-kruising.

Geplaatst op 2011-11-23, in Heerhugowaard en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Deze ligfietsblogger, die dagelijks vanuit het oosten naar Heerhugowaard pendelt, is allicht een leuke toevoeging op de categorie regiofietsers:
    http://home.kpn.nl/keessch/Ligfiets/ligfiets_velomobiel_mango.htm

  2. @Daan: Voor de regiofietsblogs aan de zijkant gaat het niet lukken, het is niet mogelijk om directe links te plaatsen naar de aparte berichten.

  3. Voor het vakje ‘regiofietsblogs’: http://martinkool.blogspot.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: