Kanaalkade Aangepakt

ALKMAAR – Net voor de winterse bui is op aandringen van de Fietsersbond de fietsoversteek van de Gedempte Nieuwesloot over de Kanaalkade aangepast:

Deze is nu zoals we hem al enkele jaren terug op tekening hadden gezien. Dus met een tusseneiland waar wel een fiets op past. Geen idee waarom het aanvankelijk anders (veel krapper) is uitgevoerd.

Ook vreselijk dat hier in mei-2011 een fataal ongeval plaatsvond. Of dat voorkomen had geworden met de nieuwe ruimere indeling en de duidelijke witte blokken over de busbanen is maar de vraag. Wel waren er Connexxionchauffeurs die dachten dat op deze plek fietsers niet mochten oversteken. Geen idee hoe ze aan deze ‘wijsheid’ kwamen.

Zoals te zien is staat er ook nu weer een fietsster te wachten bij het licht van de zebra. Dat mag natuurlijk ook, maar dan wel lopend naast de fiets.

Verderop is de gemeente bij de nieuwe Minderbroederstraat ook bezig geweest met die fietsoversteek over de Kanaalkade. Maar dat werk is gestaakt door de sneeuw en het koude weer. Belijning moet er nog komen en ook wordt daar nog ergens de zebra teruggeschilderd. Wel vinden we het gat aan de kanaalkant waar de fietsers in moeten erg krap. Eerst maar het geheel afwachten en zien of dit nu wel echt de bedoeling is.

Geplaatst op 2012-02-14, in Alkmaar en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Wat ik elke dag wel zie gebeuren is dat fietsers die vanaf de kanaal kant de (vroegere) busbaan willen oversteken op deze plek, alleen naar links kijken en geen verkeer (lees lijnbus) van rechts verwachten. Met (bijna) aanrijdingen tot gevolg.a

  2. Beste Ab dank voor de reactie. Dit betreft een achterhaald bericht. De blokmarkering is vervangen door kanalisatie lijntjes en vanaf de Friesebrug rijdt er nu een flinke hoeveelheid sluipverkeer met de bussen mee. Op het middeneiland staat al een tijdje een verkeersbord voor fietsers uit de Gedempte Nieuweslot om aan te geven dat bussen van 2 kanten kunnen komen. Zo’n bord zou ook aan de kanaalkant moeten staan voor fietsers die vooral vanaf de Ringelsbrug daar oversteken. Toch vraag ik me af of het helpt door de vreemde en onevenwichtige verkeersdruk. Er rijden veel auto’s van oost naar west met daarbij wat bussen. Op de 2de baan rijden alleen bussen en dat zijn er een paar per kwartier, die (als het tegenzit) eerst voor het zebralicht hebben gestopt en een paar meter verder afremmen voor hun halte. Fietsers zullen dat als veel minder verkeer en minder snel verkeer inschatten. Mogelijk zijn ze al bezig met de 3de baan waar veel auto’s rijden. Er is een plan om de fietsoversteek met de zebra te combineren. Nu gaan er al veel fietsers via de zebra. Het blijft een lastig punt en we zullen er aandacht voor blijven vragen bij de gemeente. Overigens ook voor het keren op de Kanaalkade bij de Karpertonuitrit, want dat maakt het er ook niet veiliger op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: