Weer een Fietsbrug

HEERHUGOWAARD/ LANGEDIJK – Enkele weken terug stond er een artikel in het NHD over nog een ‘fietsbrug’ in Heerhugowaard. Dit naar aanleiding van de raadscommissie-vergadering stadsontwikkeling Heerhugowaard, waarin akkoord werd gegaan met dit nieuwe plan.

En dat is niet zo vreemd. 90% van de kosten worden vergoed door de Provincie.

Via een provinciale knelpunteninventarisatie is dit plan op de agenda van de Provincie gekomen. Die inventarisatie werd 5 jaar terug gedaan door de Fietsersbond in nauwe samenwerking met de Provincie. Het vreemde was echter dat de regionale Fietserbond Alkmaar en omstreken en daar in de locale Fietsersbondafdelingen Heerhugowaard en Langedijk, dit niet als knelpunt zagen. Het lost in onze ogen niet zoveel op, waar overigens de meningen wat over verdeeld zijn. Dit punt is in de knelpuntenlijst gezet door de gemeente Heerhugowaard. Bij de inventarisatie zijn ook gemeentes gevraagd naar fietsknelpunten.

Dat het niet zoveel oplost heeft te maken met de Broekhornerbrug (Groenebrug), waar een veel groter knelpunt ligt. Een erg hoge brug met aan de Langedijkerkant een flinke omrijfactor en een stuk klunen over hun haventerrein en langs wat kroegen aan hun stukje Stationsweg. We zijn als Fietsersbond al wat jaren bezig om dit te verbeteren, maar de mogelijkheden zijn er zeer beperkt. Dit grote knelpunt staat overigens ook op de provinciale lijst met fietsknelpunten. Met dit nieuwe fietsviaduct over de N242 moeten de fietsers nog steeds over de hoge Broekhornerbrug, daar verandert niets aan. Helaas is er geen mogelijkheid om op de plek van dit fietsviaduct het kanaal over te steken naar de Sluiskade in Broek op Langedijk. Dat oversteken zal wel te realiseren zijn, maar de huizen staan echt veel te krap langs de zeer smalle Sluiskade om dat als doorgaande fietsroute te bestempelen. Achterom zal ook een probleem worden door het beschermde cultuurgebied Oosterdel.

Dit nieuwe fietsviaduct heeft zeker een voordeel naar de toekomstige woningen in de Broekhornpolder en het nieuwe haventje. Recreatief zal het ook aantrekkelijk zijn. Maar als schoolroute verwachten we er niet al teveel van. Het is iets (300 meter) langer dan de huidige route, die onder de N242 een fietstunnel gaat krijgen. En deze nieuwe route gaat nog wat langer worden als daarin het nieuwe haventje van de Broekhornpolder wordt aangelegd. Maar misschien is wel het meest bepalende de snelheidsvernietiging vanaf de Broekhornerbrug. Richting Heerhugowaard is het op de lange helling de diepe polder in een flink stuk freewheelen. Als je echter van de Broekhornerbrug naar dit nieuwe fietsviaduct wilt, dan moet je direct in de remmen om door het   nieuwe tunneltje  te komen langs het kanaal onder de Broekerweg door. Dus weg snelheid.

Naast de inrichting van de Broekhornpolder zal ook de herinrichtingen rond het station erg bepalend zijn. Komt er een tunnel onder het spoor door bij de Zuidtangent, dan werkt dat voor de oude route voordelig. Als er een fietsvoetgangerstunnel bij het station in het verlengde van de Stationsweg komt, dan zal dat de route over dit nieuwe fietsviaduct versterken. Ook is er een grote mogelijkheid dat er in de huidige route extra verkeerslichten komen in de Zuidtangent. Dat laatste zal de huidige route een stuk minder aantrekkelijk kunnen maken, waardoor de nieuwe fietsbrug op termijn meer fietsers kan verwachten.

Toch zijn we als Fietsersbond verheugd dat de gemeente en Provincie veel in goede fietsverbindingen investeert. Daar werken we ook actief aan mee. We zijn dan ook zeker niet tegen dit fietsviaduct. Als Fietsersbond gaan we ons nu nog meer inzetten voor een betere situatie bij de Broekhornerbrug en in Broek op Langedijk, want ook deze nieuwe route heeft daar duidelijk baat bij.

Brugverwaming
Als laatste is zeer recent het idee voor brugverwarming aan dit plan toegevoegd. De Landelijke Fietsersbond is al langer bezig met het idee om belangrijke fietspaden te voorzien van verwarming via bijvoorbeeld zonne-energie. Echte verwarming is het niet, het is feitelijk een antivorst-voorziening. En zoiets is goed in te bouwen in een nieuwfietsviaduct. Het bespaart zout, zout-autootjes en mensuren en is een stuk effectiever. Fietsers hebben te smalle banden om het gestrooide zout goed haar werk te laten doen. Dat is dan ook de reden dat we meer aandringen op vegen. Maar ook dat vraagt mensuren en energie.

Zo’n verwarming slaat maar enkele uren per jaar aan, afhankelijk van de temperatuur en neerslag. En de opwarming gaat niet verder dan tot een paar graden boven nul. Verlichting en waterafvoerpumpen in een (fiets)tunnel verbruiken een veelvoud aan elektriciteit. Wat dat betreft is het goed dat zo’n proef hier wordt uitgevoerd.


Lees hier het vervolg.

Geplaatst op 2012-03-11, in Heerhugowaard, Langedijk en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. IP 84.106.199.184

    Goede analyse voor deze onzinbrug, het is beter om in overleg met de provincie het geld te besteden aan nuttigere verbeteringen voor fietsers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: