Fietsbypass N242/Spoorbrug

HEERHUGOWAARD/ALKMAAR/LANGEDIJK – Sinds maandag 26 maart 2012 is het weer mogelijk om langs de N242 onder het spoorviaduct door te fietsen. Er wordt op dit moment ten zuiden van het spoorviaduct een fietsviaduct aangelegd en de aannemer had daarvoor de fietsverbinding langs de N242 onder het spoorviaduct afgesloten. Gevolg was bijvoorbeeld 4km omfietsen via de spoorwegovergang in de AVH Destreelaan te Sint Pancras. Er waren ook legio andere (kortere) mogelijkheden, sterk afhankelijk van je reisdoel. De tijdelijke wegwijzers voorzagen daar niet goed in en hadden al kilometers van te voren moeten staan, omdat het qua fietsverbindingen een zeer complexe situatie betreft.

Dat is simpel opgelost door een 17% steile helling aan te leggen op de plek waar voorheen de trap aan de zuidkant van de spoorbrug was. Zie hier de oplossing:

Fietsers worden aangeraden af te stappen en dat kunnen we deze keer onderschrijven. Het gaat om maar 10 meter hellinglopen en kan linke valpartijen voorkomen. Het gaat overigens om een zeer kleine groep fietsers, die vooral vanaf Alkmaar-Beverkoog naar Heerhugowaard-Zandhorst fietsen en wat bromfietsen die de N242 volgen. Voor de hoofdgroep tussen Heerhugowaard-Westtangent en Alkmaar-Beverkoog was er niets aan de hand. Zij kunnen ongehinderd de paarse lijn volgen. Voor fietsers tussen de Zandhorst en Sint Pancras blijft het (via de blauwe lijn) aan de noordkant van de spoorbrug goed gaan.

Hieronder een ingetekende luchtfoto. Het rode stukje betreft de tijdelijke bypass over betonplaten. Deze bouwsituatie zal tot 1 augustus duren.

Volgens de gemeente is een van de oorzaken dat enkele fietsers ter plekke over de N242 gingen fietsen. Iets dat levensgevaarlijk en dus zeer onwenselijk is. Liever had de gemeente Heerhugowaard dit geld voor de bypass uitgegeven aan andere zaken. Een en ander verklaart ook de ingehuurde beveilingsdienst die wij er eerder troffen en die schrokken van een aantal fel gepiekeerde fietsers.

De gemeente vond aanvankelijk dat de omleidingsborden goed waren. Iets wat in onze ogen ook niet geheel juist is. Zo ontbraken er borden bij de spoorwegovergang van Sint Pancras en onder de Nollenbrug. Op die laatste plek is een andere omleiding gaande vanwege de fietstunnel die daar naar het Park van Luna wordt aangelegd. Daarvoor staat een bord dat alle fietsers (dus ook die naar Sint Pancras-Oostwal en Broek op Langedijk) naar de spoorbrug stuurt. Deze fietsers hadden echter over de Nollenbrug via de Nollenweg en het Achtergeestpad omgeleid moeten worden, wat dus al onder de Nollenbrug hoort aan te vangen. Dit geeft aan hoe complex het op dit 3-gemeentepunt is en wat dat betreft lost deze bypass wel alles op.

Geplaatst op 2012-03-26, in Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s