De Tunnel van Luna is Open!

HEERHUGOWAARD – Inmiddels ligt het rode asfalt in de tunnel en is korter fietsen mogelijk tussen de Nollenbrug (Alkmaar) en de Middenweg (Heerhugowaard). Er was nog wel een verdwaald halfweggehaald hek te vinden en de verlichting doet het nog niet. Mogelijk lopen er de komende dagen nog wat verlichtingaansluiters rond. Geef deze mensen de kans om hun werk te doen. Vanaf de Nollenbrug is het nu linksaf het fietspad volgen naar de tankstations langs de N242. Vanaf daar gaat het vanzelf en fiets je onder de N242 door en een stukje door het Park van Luna naar de Middenweg.

Als Fietsersbond zijn we flink betrokken geweest bij deze fietstunnel en niet helemaal op een manier die we wensten. Deze tunnel zou aanvankelijk begin-2008 worden aangelegd binnen de N242-ombouw van het Nollencircuit. Toen dit akelig lang op zich liet wachten, kregen we de indruk dat de provincie deze tunnel te duur vond of misschien wel niet veilig.

Met de inmiddels opgedane ervaring bij de Omval-tunnel zijn we opnieuw na gaan denken of dit soort fietstunnels met een scherpe bocht wel zo veilig is. Uiteindelijk heeft de provincie met de Fietsersbond en de gemeente Heerhugowaard een quickscan uitgevoerd voor een korter alternatief over de N242 tussen de Nollenbrug en het eind van de Middenweg. Het bleek mogelijk te zijn, maar de provincie wilde het uiteindelijk toch niet.

Dus werd het deze tunnel, waar gelukkig een paar aanpassingen in zijn aangebracht.
De hellingen zijn wat steiler dan normaal, 4,8% aan de westkant en 5,2% aan de oostkant. Normale is het 4,0% zoals de tunnel onder de Nollenweg bij Oudorp. Maar aan de westkant, waar de direct de bocht volgt is het laatste deel vlak gemaakt en de bocht is duidelijk wijder. Ook heeft de bocht een betere afronding in de binnenbocht gekregen, waardoor er meer zicht is. Het ziet er redelijk goed uit en het is afwachten of de zwaardere scooters niet de bocht uit zullen vliegen. Want dat wens je geen tegenligger toe. Of er spiegels komen (en hoelang die blijven hangen) weten we nog niet. Bij de Omval-tunnel was dat een maandje. Ook is er helaas geen voetpad aangebracht en is het afwachten hoe dat qua veiligheid gaat verlopen.

Veel fietsers zullen er hoedanook blij mee zijn, iedereen was het 700 meter langere ommetje via de Huygenhoek inmiddels flink zat:

Geplaatst op 2012-04-15, in Heerhugowaard. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. De voorlaatste foto lijkt bijna op een bobslee-baan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: