Rekervlotbrug Open

KOEDIJK/BERGEN – Vandaag is de Rekervlotbrug door gedeputeerde Post eindelijk officieel geopend voor het fiets- en voetgangersverkeer tussen het Geestmerambacht, Koedijk en Bergen. Deze opening was al een jaar eerder bedacht, maar is door problemen tussen de Provincie en de bouwers flink uitgesteld.

Anderhalve maand eerder hebben we bericht dat deze nieuwe fietsvlotbrug tijdens de mei-vakantie gebruikt kon worden. Daarna zou er nog wat werk worden afgemaakt en dan zou ergens in juni de brug definitief door de fietsers te gebruiken zijn. Tot een weekje na de mei-vakantie hing er een stukje karton op de slagbomen dat je na 16:00 uur geen gebruik kon maken van de brug. Dat hield in dat ie niet was opgenomen in de centrale bediening van de bruggen voor het Noord-Hollands Kanaal door Alkmaar.

Maar na die week was het stukje karton met de werklui verdwenen en konden we de laatste 3 weken al prima over de nieuwe brug. Op websites van de provincie, gemeentes en media viel daar niets over te lezen en wij waren er ook niet zeker van of de werklui weer even zouden terugkeren voor ’t een of ’t ander. De WC stond er immers nog.

Maar nu de opening verricht is en een koordzitter de harde wind heeft getrotseerd zijn we er aardig zeker van dat u hier voortaan over het kanaal kan fietsen. Aan wegwijzers wordt nog gewerkt, maar je kunt aan de oostkant rechtdoor via de Landman naar het Geestmerambacht en binnenkort via een nieuwe tunnel langs de Nauertogt richting Broek op Langedijk. Een andere optie is vlak voor de N245 rechtsaf door het bestaande Daalmeerpadtunneltje naar Sint Pancras.

Aan de westkant kunt u rechtdoor naar het centrum van Bergen of als u een beetje links aanhoudt via Il primo de Schoorlse Duinen in. En via beide richtingen kunt u zo bij het strand komen.

Bij het eerdere bericht hebben we al een setje foto’s geplaatst van de vlotbrug en aansluitende fietstunnel onder de N9 door.

Hieronder 2 foto’s van de opening.

Wat er aan vooraf ging:
De Rekervlotbrug (die we eerder ook Landmanbrug hebben genoemd) is een idee van de Fietsersbond en de provincie uit het jaar 2000. Destijds is een recratieve fietsverbinding bedacht tussen Heerhugowaard (Spoorbrug) en de kust. Een jaar of 7 terug is samen met de Fietsersbond en de bewoners van Koedijk gekozen voor een moderne vlotbrug, waarbij de fietsers een minder diepe kuil hebben als bij de oude Koedijkervlotbrug. Verder hebben we bij de inspraak aangedrongen op brede kier tussen de gesloten brugdelen, zodat drijfvuil minder storing geeft bij het sluiten. Dit idee is verwerkt.

De fietsverbinding naar Heerhugowaard sloot goed aan bij de Uitbreiding Geestmerambacht. Ook zij zagen dit wel zitten. Toch is het plan veranderd. De fietstunnel in het verlengde van de Landman onder de N245 is (mede op ons advies) verplaatst naar de Nauertogt. Daar is veel meer behoefte aan een veilige onderdoorgang. De oorspronkelijke fietstunnel kwam ook wel erg dicht bij het Daalmeerpadfietstunneltje en het fietspad ten noorden van Sint Pancras zou geen goede aansluiting met Sint Pancras zelf krijgen.

Inmiddels is ook naast de Spoorviaduct over de N242 een fietsviaduct aangelegd. Dat fietsviaduct heeft echter vooral veel voordelen voor de fietsers tussen Alkmaar en Heerhugowaard. Langedijk aansluiten bleek veel lastiger omdat er zowel een kanaal als het spoor gelijktijdig gekruist moet worden. Daar zijn wij, de provincie en de betrokken gemeentes nog niet uit.

Hieronder een overzicht van eerder berichten over de Rekervlotbrug:
2012-07-04: ‘Verbeterde Vlotbrug’ (alweer kapot)
2012-04-27: Rekervlotbrug 11 dagen open
2012-04-26: Geestmerambacht Update
2011-12-12: Wanneer gaat de Rekervlotbrug in bedrijf?
2011-08-11: Rekervlotbrug Versleten
2010-05-10: Rekervlotbrug
2010-02-06: Fietsbruggen Geestmerambacht
2009-06-04: Rekervlotbrug en Geestmerambacht

Zie ook ons fietsdossier Uitbreiding Geestmerambacht.

Geplaatst op 2012-06-08, in Alkmaar, Bergen, Langedijk en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Eindelijk, eindelijk, eindelijk. Nu ben ik nog maar 11 minuten onderweg van huis naar het mtb-parcours in Bergen en Schoorl!

  2. @Henk: Ik las het ook en heb je link aanklikbaar gemaakt. Nu maar hopen dat het NHD er ook snel bij is als het weer is opgelost. Zelf zal ik er de komende dagen ook wat vaker langsfietsen. Vandaag kwam het er niet van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: