Tunnel van Luna Geopend

HEERHUGOWAARD – Twee maanden terug hadden we hier al gemeld dat de nieuwe fietstunnel onder de N242 bij de tankstations in de zuid-westhoek van Heerhugowaard gebruikt kan worden. (Zie hier.) Daar hoorde een officiele opening bij, en ook de Fietsersbond was daarvoor een dikke week terug uitgenodigd. Pieter Schaap van de Fietsersbondafdeling Heerhugowaard deed na de speeches van de gedeputeerde Post en wethouders van Alkmaar en Heerhugowaard zijn verhaal.


Op de foto verkeerswethouders van Alkmaar en Heerhugowaard; Nagengast en Stam  (beide met ‘vouwfietsje’) en gedeputeerde Post.

Aan de ene kan is het een verbetering, de route tussen Alkmaar-Nollenweg en Heerhugowaard-Middenweg wordt zo 700 meter korter, waarbij beduidend minder tegenwind is. Zo kort als het voor de ombouw van het Nollencircuit was is het zeker niet. Destijds was je ondanks anderhalve minuut wachten voor een verkeerslicht sneller tussen de Nollenbrug en de Stad van de Zon. Ons voorstel om dichter langs het Nollenviaduct over de N242 te kruisen heeft het niet gehaald. De Provincie heeft dat met de Fietsersbond en gemeentes onderzocht, maar daar bleef het bij.

We hebben dan ook gemengde gevoelens over deze tunnel, die de laatste maanden nog niet echt ontdekt is. Dat is niet vreemd. De fietswegwijzers bij de Nollenbrug wijzen nog de verkeerde kant op en bij de Middenweg-aansluiting is geen wegwijzer te bekennen. De helft fietst dan ook nog de oude omweg via de Huigenhoek. Anderen gaan over de Kippenbrug van Oudorp, wat een nog kortere route is, of langs de spoorbrug als hun bestemming meer richting Alkmaar-Noord is.

Eigenlijk is het akelig stil geworden op de Nollenbrug. De plek waar dus de oude omrijroute en de nieuwe Tunnel van Luna route samenkomen. Onze indruk is dat daar nog maar een kwart fietst van voor de ombouw van het Nollencircuit. Dat terwijl het fietsen de laatste jaren sterk toe is genomen, vooral in Heerhugowaard. Best jammer, want de Middenweg is niet voor niets een soort fietsweg gemaakt en het brede fietspad langs de Nollenweg is niet voor niets goed opgeknapt.

Het lijkt er dus echt op dat de Provincie met haar beleid hier fietsers flink heeft weggejaagd door ze 7 jaar om te laten rijden. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Of ze terugkeren is de vraag. Pas dan zal ook blijken of de haakse bocht in de nieuwe tunnel geen geaar oplevert. Met de huidige ‘drukte’ heb je er vrjwel geen tegenliggers. Maar als het zo druk wordt als vroeger, dan mogen we hopen dat fietsers en bromfietsers in deze linke bocht goed rechtshouden.

Geplaatst op 2012-06-26, in Alkmaar, Heerhugowaard en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: