Nieuw Fietsviaduct Open!

HEERHUGOWAARD (en op het randje van Alkmaar en Langedijk) – Sinds afgelopen zaterdag kunnen fietsers over het nieuwe fietsviaduct over de N242 naast het spoorviaduct van de Beverkoog naar Beveland. Zondag waren er al veel fietsers te vinden die dit fietsviaduct en het eveneens nieuwe aansluitende fietspad door Beveland uitprobeerden. Waarschijnlijk omdat er een foto van in de krant stond en dat het goed vanaf de N242 te zien is.Het krantenbericht was wederom meer dan matig. Dat dit fietsviaduct er al ligt komt niet door de plannen voor de nieuwe ovatonde N242-Westtangent. Het fietsviaduct komt uit ‘Impuls Fiets‘ en is door de Fietsersbond in 2006 aangedragen. De provincie vond het een goed idee en het moest dit jaar uitgevoerd worden om zo in aanmerking te komen voor hun fietssubsidie. Destijds was nog geen sprake van ook maar een oplossing voor N242-Westtangent-kruising.

Die oplossing met ovatonde (ovale rotonde boven de N242) kwam veel later, nadat al was besloten voor dit fietsviaduct. Voor de komende ovatonde-aanleg staan nu grote borden langs de N242 en daar zou eigenlijk bij moeten staan ‘met dank aan de Fietsersbond’. Door de komst van dit fietsviaduct zag de provincie een mogelijkheid voor deze lastige kruising N242-Westtangent. Nu de fietsers een eigen fietsviaduct zouden krijgen kon de fietsoversteek bij die kruising verdwijnen en maakt dat de oplossing voor de kruising minder complex.

Als Fietsersbond hebben we contact gehad met de provincie en gemeente over het opheffen van de fietsoversteek langs de Westtangent. Wat ons betreft valt daar mee te leven. Dwz er komt van dit nieuwe fietsviaduct ook een aftakking richting Park van Luna met een tunneltje onder de Westtangent door. Vanaf de Westtangent zelf is al een fietspad door het Park van Luna die fietsers naar de nieuwe fietstunnel bij de tankstations naar de andere kant van de N242 brengt.

Het nieuwe fietsviaduct langs het spoorviaduct sluit ook prima aan op het nieuwe McHal-ziekenhuis dat in Beveland wordt gebouwd. Zelf zien we nog graag een fietstunnel onder de drukke Westtangent door bij de McDonalds, omdat dat gunstig is voor fietsers naar het nieuwe ziekenhuis en naar dit nieuwe fietsviaduct.

De officiele opening zal nog plaatsvinden.

Kaartje uit ons eerdere bericht:

De fietsverbinding van dit fietsviaduct naar de Westtangent is in September-2014 aangelegd, lees hier het vervolg.

Geplaatst op 2012-07-25, in Alkmaar, Heerhugowaard en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

  1. Wat een toplocatie voor een fietsbrug! Hij staat alleen nog niet op de routeplanner van de fietsersbond. Ik fiets er nu dagelijks overheen. Niet meer langs de drukke Westangent of meermaals wachten op het stoplicht aldaar.

  2. Helaas is de spiegel aan de westzijde al gemolesteerd (27/7/2012). De bewegwijzering is nog niet aangepast c.q aanwezig

  3. @D.Schaap: Die spiegel zal de nieuwe Lunatunnel betreffen. Dat was een kleine spiegel, die geen inzicht in de tunnel verschafte. Hopelijk plaatsen ze een betere terug. Daar ontbreken idd ook de wegwijzers, waarbij vooral die vanaf de Middenweg richting Alkmaar belangrijk is. De gemeente is hier al van op de hoogte. Bij dit nieuwe fietsviaduct zullen nog wel wegwijzers komen.

  4. Fietspad ligt op een talud(hoogte, wat zal ’t zijn, 8 meter?), dit zorgt voor een zeer gevaarlijke situatie!
    Je moet er niet aan denken wat er straks zal plaatsvinden als er ijzel optreedt.

  5. @Bleeker: Het fietspad ligt op de hoogte van de kanaaldijk (ca 2,6 meter boven NAP, de N242 ligt daar op 2,5 m onder NAP) waar het direct op aansluit. Die kanaaldijk werd voor die tijd al door zeer veel fietsers gebruikt tussen de Zuidtangent en het Achtergeestpad langs het spoor naar Alkmaar. In de afgelopen 10 jaar hebben we daar geen gladheidsproblemen gehad, en daarmee vallen die hier ook niet te verwachten. Het Hoogheemraadschap strooit langs het kanaal zeer goed (en preventief) en Heerhugowaard doet het het laatste jaar nog beter met hun pekelsproei-oplossing. Die methode is uiterst fietsvriendelijk omdat het fietspad direct schoon is. We hebben het ook bij andere gemeentes aangeraden. Daar komt nog een artikel over.

  6. @jan nou dan ken jij de nieuwe situatie vast niet, fiets er maar eens overheen begin bij Saturn, dan richting de industrieterrein Berenkoog, als je het lange rechte stuk bij de bocht “vergeet” te sturen (zou kunnen met een paar biertjes teveel op ;-) kan je het waarschijnlijk moeilijk na vertellen…. het zou mijns inziens verstandig zijn om een hek te plaatsen.

  7. @Bleeker; Ik ben er nog maar 40 keer over geweest. Maar had ook je vorige opmerking anders begrepen. Ik dacht dat zie rond ijzel speelde. Maar ik begrijp nu dat je het kale talud bedoelde. Daar heb je zeker een punt. Andere dijken (denk aan afrit van de Spoorbrug richting Sint Pacras en Alkmaar zijn niet zoveel anders, maar daarvan is het talud goed begroeid, waardoor het niet zichtbaar is. Die begroeiing remt ook de missturende fietsers af. Hier gaat het nog wel even duren eer de begroeiing iets voorstelt. Ik ga de gemeente HHW benaderen voor een hekwerk.

  8. @Jan als jij toch in de pen klimt, de fietspaden in Heerhugowaard zijn ook aan onderhoud toe. bijvoorbeeld het fietspad Zuidtangent van Rotonde Larixplantsoen richting Middenweg, tegels liggen los, een zeer gevaarlijke situatie. ook de Westtangent (Westerweg richting Zuidtangent, dit is gedeeltelijk asfalt, het geeft je het gevoel of je in een achtbaan zit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: