Twuyverweg Verbeterd!

SINT PANCRAS – Sinds enkele dagen is het werk aan de Twuyverweg eindelijk klaar. En dan hebben we het over het deel van de Twuyvermolen tot aan Broek op Langedijk. We wisten dat dit lang ging duren en de gemeente had voor de fietsers een prima alternatief aangelegd over de Oostdijk langs het kanaal. Het stuk Twuyverweg tussen de molen en Sint Pancras was 2,5 jaar eerder aangepakt en afgewaardeerd naar 30km/h met fietssuggestiestroken.

Voor het nieuwe deel is een sloot gedempt en een nieuwe bredere brug aangelgd. Een uiterst luxe oplossing, waar we als Fietsersbond niet tegen konden zijn.


Het verschil is enorm. Een jaar terug moesten de fietsers met de auto’s en de bussen op een smalle slechtonderhouden weg met enorm veel kuilen stuiteren. Vooral ’s avond werd dit stuk als erg link ervaren. In de donkere uren waren er automobilisten die ver over de toegestane 50km/h gingen. Nu ligt er een mooi breed fietspad aan de oostkant, wat doorloopt in het bestaande fietspad langs de Westelijke Randweg.

Tegelijkertijd is dit wegdeel zelf ook opnieuw geasfalteerd en daar mogen de auto’s nu 60km/h gaan rijden tussen de molen en de bebouwdekom-grens van Broek op Langedijk. Voor ons had die snelheidsverhoging niet gehoeven en daar het totaal maar 700 meter betreft is er nog geen 8 seconde aan tijdwinst te behalen. Overigens staan er nu nog borden die 50 km/h als maximum aangeven.

Halverwege is een nieuwe fietsoversteek te bewonderen. Het wordt nog afwachten wat hiermee gaat gebeuren. Oorspronkelijk hoort deze oversteek bij een nieuw fietspad tussen Heerhugowaard en Bergen. De Rekervlotbru (die daar deel van uitmaakt) is nog altijd stuk, maar zal vast wel een keertje gerepareerd worden. Belangrijker is de verschuiving van de nieuwe fietstunnel onder de N245. In overleg met de gemeente is die een stuk in noordelijke richting verschoven naar de Nauertogt en daar wordt nu aan gewerkt. Hoe deze nieuwe fietsoversteek bij de Twuyverweg op die tunnel gaat aansluiten is ons nog volledig onbekend.

Toch hebben we als Fietserbond nog wel 1 flink punt van kritiek. De bebouwdekom-grens van Sint Pancras is 100 meter in zuidelijke richting opgeschoven. Het plaatsnaambord met 30 ligt nu op het plateau waar de fietsers richting Sint Pancras moeten oversteken. Dat plateau ligt ook nog eens in een bocht en automobilisten zien daardoor ontzettend laat dat zij een 30km-gebied inrijden. Het lukt ze dan ook niet om richting zuid 30km/h op dit plateau te rijden. Dus doen dat pas een meter of 50 na het plateau. Wat ons betreft gaat het bord van de bebouwdekom weer zo snel mogelijk naar de originele plek.

Geplaatst op 2012-08-18, in Langedijk en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: