Strandstallingen Bergen

BERGEN – In het Noordhollands Dagblad troffen we een artikel, waarin Gemeentebelangen pleit voor meer fietsenstallingen bij de strandopgangen van Bergen aan Zee en Egmond aan Zee. En als Fietsersbond zijn we het daar zeker mee eens. We hebben vernomen dat deze motie is ingetrokken, maar dat er wel goed overleg is geweest over een goed fietsbeleidsplan. Daar sturen we als Fietsersbond ook op aan. Stem zaken op elkaar af. Denk aan veilige fietsroutes naar het strand en door de dorpen en zorg voor voldoende goede rekken.

Als het om het strandstallen gaat, dan is Schoorl aan Zee de koploper. Je kan daar eigenlijk alleen op de fiets komen of pas na een flink stuk lopen. Het gaat hier om eenvoudige houten hekjes en klachten krijgen we hier nooit over.


Toch is dat vreemd, want deze stalling ziet er het minste uit van allemaal. De hekjes zijn verzakt of ondergestoven door zand en zijn op sommige plekken niet hoger dan 30 cm. Echt veel te laag om een fiets goed te ondersteunen. (foto) Daarbij liggen er planken los. Het zandpad is zeer rul, waardoor de achterste plekken met een zware e-fiets of een fietskarretje niet te doen is. Bij Schoorl aan Zee Noord (de kleinere strand opgang tussen Schoorl aan Zee en Hargen aan Zee) is het een stuk beter. Goede hekken en een naaldverharding. Dat moet bij deze belangrijke stalling toch ook kunnen?

Bij de hoofdopgang van Bergen aan Zee zit het de laatste jaren ook redelijk goed. Hier zijn flink wat voorvorkknellers geplaatst, vlakbij de strandopgang.

Deze rekken voldoen goed. Ze hebben geen last van verschillende bandenmaten of fietsmandjes en de fietsen staan stevig. Een klein probleem is de vindbaarheid. Vanaf de rotonde zie je deze rekken niet en moet je over een voetgangersplein.

Bij de noordopgang is een bewaakte stalling die er niet aantrekkelijk uitziet. Je hebt niet het idee dat je fiets daar veiliger staat dan langs de weg er naartoe. Kortom, daar staan dus erg veel fietsen buiten deze stalling op plekken waar geen rekken zijn.

Het lastigste probleem is in Bergen aan Zee waarschijnlijk de CF Zeiler Boulevard. Die is krap, met geparkeerde auto’s en veel horeca. De Fietsersbond neemt deel aan een klankbordgroep om het hier voor de fietsers en de geparkeerde fietsen te verbeteren.

De situatie bij de hoofdopgang van Egmond aan Zee is vorig jaar wat verbeterd. Door de komst van Nijntje waren de fietsenrekken verbannen naar een plek tussen de geparkeerde auto’s, die door de fietsers niet werd gevonden en/of die zij onwenselijk vonden. Kortom ze bleven en blijven leeg en mensen plaatsten hun fiets gewoon op de oude plek tussen Nijntje en het strand. Inmiddels zijn daar weer fietsenrekken geplaatst van hetzelfde type en die worden flink gebruikt. Kortom met alleen goede en voldoende rekken ben je er niet, ze moeten ook op een goede plek staan.

Voorheen was er op de plek van Nijntje een kleine bewaakte stalling die goed werd gebruikt. We hebben de indruk dat een bewaakte stalling hier zeker levensvatbaar is, ook door de opmars van duurdere (elektrische) fietsen. Op een verafgelegen plek als Schoorl aan Zee worden die niet zo snel gestolen, maar in Egmond aan Zee (zo dicht in het dorp) zijn fietsers daar niet zo zeker van.

Daarbij kunnen dan meteen oplaadpunten worden aangeboden. Deze zijn al te vinden in de gratis stallingen van het MCA en bijvoorbeeld Middenwaard. Toch hebben ze daar weinig nut aangezien fietsen er niet zo lang staan. Bij het strand is dat wel anders. Sommige mensen verblijven een hele dag op het strand. Dan is het prettig als de accu weer compleet vol is en je tot Hoorn voldoende ondersteuning hebt. Dit opladen zou zelfs bij Schoorl aan Zee kunnen met een zonnepaneel. Want fietsende mensen bevolken de stranden hoofdzakelijk bij stralend weer.

Geplaatst op 2012-10-09, in Bergen en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Maurice en Helene

    Ik stal mijn fiets al 10 jaar bij de fietsenstalling Rembrandt aan zee in Bergen, heel aardige mensen, je fiets is verzekerd tegen diefstal, je kan een 10 ritten kaart kopen dan ben je maar 1 euro per dag kwijt. we kunnen hem zelfs binnen plaatsen dan kan je je fiets opladen tegen een klein bedrag. Ja het ziet er niet echt mooi uit maar volgens de eigenaars gaan ze het dit jaar opknappen, ik ben benieuwd of het dan nog 1 euro kost om je fiets te stallen?
    Wij hopen op een mooie zomer en zullen zekers onze fietsen hier weer stallen en een lekkere kop koffie gaan drinken in het restaurantje naast de fietsenstalling.

  2. @Maurice en Helene: Bedankt voor de tip. Ik las dat ze in 2011 gestart zijn, maar een duidelijke website vond ik nog niet. Zal er eerweeks eens langsfietsen en dan toevoegen aan de lijst met stallingen en fietsverhuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: