Positief over Gladheidsbestrijding

REGIO – De landelijke Fietsersbond verspreidde 3 weken terug een persbericht, dat het in Nederland deze winster stukken beter gaat met de gladheidsbestrijding op fietsroutes. Dat is in onze ogen ook zo, maar we vonden het toch wat voorbarig. De winter was toen nog niet halverwege.

Inmiddels zijn we wel over de helft en ziet het er naar uit dat we het ‘ergste’ achter de rug hebben. En zo erg was het allemaal niet in en rond Alkmaar. Alleen een beetje in het begin van december. En later rond de jaarwisseling kwamen we er met 8 cm sneeuw stukken beter van af dan het centrum van Nederland, waar meer dan het dubbele viel. Maar ook wij zijn erg positief over de aanpak van de gemeeentes. De fietsroutes en fietspaden zijn ook hier zeker niet vergeten.

Toch ging het begin-december eventjes mis op het nieuwe fietspad langs de Twuyverweg tussen Sint Pancras en Broek op Langedijk. Dat fietspad is zo nieuw dat het waarschijnlijk nog ontbrak in de strooi- danwel veeg-route:

Gelukkig stonden we op deze plek met de verkeerswethouder, 2 verkeersambtenaren en een dorpshoofd. Dat zal er voor gezorgd hebben dat dit fietspad sindsdien prima sneeuwvrij is gehouden.

Ook lastige fietspaden werden goed schoongehouden, zoals deze door het Heilooërbos:

Inmiddels ontstaat er een luxeprobleem. Voetgangers gaan op het fietspad lopen, omdat die goed sneeuwvrij zijn. Zoals hieronder bij de Vlielandbrug:

Eigenlijk zijn we vol lof over de gemeentes Alkmaar, Bergen, Heerhugowaard en Heiloo en het Hoogheemraadschap en de Provincie. Fietspaden worden vooral geveegd en dat werkte met deze winterse neerslag erg goed.

Of eigenlijk toch niet helemaal. Op de Lyceumstraat tussen Overdie en het centrum van Alkmaar zal waarschijnlijk ook geveegd zijn. Er rijdt alleen autoverkeer van aanwonenden en flink wat doorgaande fietsers. Zoutstrooien werkt dan niet zo goed en vegen is dan beter.

Alleen is op de foto goed te zien dat het rond de putten is aangevroren en dat de veegmachine dat niet weg kon krijgen. Deze linke ijsduintjes lagen rond elk van 15 putten in deze straat. In de Lindelaan kwam dit in mindere mate voor. We gaan met de gemeente uitzoeken of hier geveegd en/of gestrooid is en wat uiteindelijk de beste oplossing is voor dit soort fietswegen.

En dat we niet te vroeg moeten juichen bleek op Valentijnsdag. Toen ijzelde het een beetje en daar waren fietsers in Alkmaar-Zuid slachtoffer van. (zie hier.) Ijzel is moeilijker te bestrijden, de A9 was dan ook een grote glijbaan. Gelukkig was dit maar van korte duur.

Geplaatst op 2013-02-17, in Alkmaar, Bergen, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk, Regio, Schermer/De Rijp en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: