Bestevaerbrug en Bierkade

ALKMAAR – Begin dit jaar heeft de vernieuwde coalitie, waar D66 het gat opvulde van Trots en Bruisend Alkmaar, de Bestevaerbrug geschrapt. Het is te duur voor deze moeilijke tijden. Als Fietsersbond konden we ons niet voorstellen dat dit de inbreng was van D66. Deze partij was immers ook een voorstander van de Bestevaerbrug. De mail met vragen die we aan D66 hadden gestuurd, werd niet door hen maar veel later wel beantwoord door verkeerswethouder Nagengast.

Dat gebeurde in de laatste bijeenkomst van de adviesgroep ‘Bestevaertracée’.
En juist voor die bijeenkomst wilden we graag precies weten wat er aan de hand was. Ons werd wel duidelijk dat het afblazen van de Bestevaerbrug niet volledig in de schoenen van D66 geschoven kan worden. De gemeente heeft geld nodig voor aanstaande tegenvallers en sociaal beleid.

Als Fietsersbond zijn we hier natuurlijk niet blij mee. We hebben niet voor niets deze ontbrekende schakel in het fietsnetwerk tussen Oudorp en Overdie aangemeld bij de provincie, die daar uiteindelijk ruim 2 miljoen euro voor beschikbaar stelde. Daarbij hebben we anderhalf jaar deelgenomen aan de adviesgroep.

Ons laatste voorstel om alleen een veel goedkopere fietsbrug aan te leggen (wat ons oorspronkelijke voorstel was) haalde het niet. Het zal nu zeker een jaar of 15 duren eer er weer eens nagedacht gaat worden over deze ontbrekende brug. De gemeente moet nog met de provincie om tafel. Die zal niet blij zijn dat zo ook hun landbouwverkeer-‘oplossing’ de mist in gaat.

Nog geen week later kwamen de te verwachtte berichten over de Bierkade. WBA (Winkeliers vereniging Binnenstad Alkmaar), met later in hun kielzog het CDA, vonden dat de Bierkade en Wageweg voor auto’s weer in twee richtingen opengesteld moet worden, omdat de Bestevaerbrug niet als alternatief door gaat. Als Fietsersbond hebben we nooit zo in dit alternatief geloofd. Als auto’s de Bestevaerbrug nemen in plaats van de Bierkade, dan kunnen ze nu al net zo goed een stukje doorrijden en de snellere N242 pakken.

Gelukkig snapt het college, met CDA wethouder Nagengast, dat de Bierkade te smal is voor auto’s 2 richtingingen. Zelfs de rijrichting omdraaien is vragen om moeilijkgheden. In dat geval staat de Friesebrug weer dagelijks vast met teveel kruisend autoverkeer tussen de Kanaalkade-Nieuwe Schermerweg en Overstad-Bierkade.

(Zie ons eerdere bericht voor een kaartje en meer achtergrond-informatie.)

Geplaatst op 2013-02-25, in Alkmaar en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Arrien Borst

    nieuwe actie van de coalitiepartijen (behalve OPA): het weer op de agenda krijgen van het tweerichtingenverkeer op de Wageweg / Bierkade. Dit was toch afgeschoten vanwege allerlei milieueisen? De discussie gaat weer over bereikbaarheid en ze hebben nu een nieuwe reden gevonden: de bereikbaarheid van de nieuwe parkeergarage! Mensen kunnen toch ook gewoon parkeren op de parkeergarage Kanaalkade? Qua leefbaarheid en verkeersveiligheid voor fietsers zou het tweerichtingenverkeer op de wageweg geen goede ontwikkeling zijn….

    We blijven binnen ALkmaar discussies herhalen……

  2. @Arrien: Sommige politici willen niet over het geheel nadenken en willen teveel alle kiezers de vriend houden in de hoop op meer stemmen. Verkeerswethouder Nagengast (ook CDA) is het (terecht) oneens met de CDA-, VVD- en andere fracties. Hij snapt dat 2-richtingen of zelfs maar omdraaien van de rijrichting vragen is om moeiilijkheden op de Friesebrug. Dat Opa dit nu ook snapt is mooi meegenomen.

    In feite zal de Schelphoekgarage waarschijnlijk geen auto meer naar dat gebied trekken. De meeste winkels zijn beter en (te voet) aantrekkelijker te bereiken via de Karperton, KSE, Vest- en Singelgarage. Het grootste deel zet echter de auto op Overstad omdat daar de parkeertarieven een stuk lager zijn.

    Op maar 200 meter van de Schelphoekgarage staan nu al een enkele honderden auto’s gratis in Oud-Overdie geparkeerd. Die mensen weten daar nu al prima te komen via de N242. Zij zullen voor die 200 meter extra lopen niet in de ‘dure’ Schelphoekgarage gaan staan. Op de bewoners na, verwacht ik dat de Schelphoekgarage geen succes zal zijn en dat vervolgens nog meer gezeurd wordt over de bereikbaarheid van dat ding via de Wageweg/Bierkade. En mocht de gemeenteraad zo onverantwoordelijk zijn om bijvoorbeeld 2-richtingverkeer op de Wageweg/Bierkade te herstellen, dan zal die parkeergarage daar echt niet populairder door wrden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: