Fietser gedood door vuilniswagen

HEERHUGOWAARD – Op dinsdagmiddag 5 maart, is een 14-jarige fietser uit Alkmaar om het leven gekomen, nadat hij is aangereden door een vuilniswagen van de gemeente Heerhugowaard. Dit gebeurde op de Huygendijk onder de Nollenbrug, in het zuidwestlijkste deel van de gemeente Heerhugowaard.

De vuilniswagen reed hier achteruit om te keren. De jongen bevond zich op dat moment achter de vuilniswagen. De opgeroepen trauma-helicopter kwam helaas te laat. De politie is een onderzoek gestart en heeft de chauffeur aangehouden.

Aanvulling Fietsersbond:
Dit is een vreselijk ongeluk op een plek waar we als Fietsersbond goed mee bekend zijn. Enkele jaren terug hebben we op deze plek een week lang handtekeningen verzameld voor een andere fietsoplossing van het Nollencircuit. Op dat moment was het de enige fietsroute tussen Alkmaar-Nollenweg en Heerhugowaard-Middenweg en gingen hier dagelijks erg veel fietsers langs.

De fietsers rijden er over een smalle autoluwe Huygendijk, met een handvol aanwonenden. Doorgaand autoverkeer is er niet mogelijk. In die tijd hebben we er geen grote vuilniswagen gezien. Deze zal er ook maar 5 minuten per week komen voor de vuilnis van de aanwonenden. Dat hij op deze plek moet keren staat vast. Verderop is een klein keerlusje, maar daar is deze vrachtwagen te groot voor. Hij is feitelijk al te groot voor de smalle Huygendijk. Je houdt geen ruimte over om er langs te fietsen.


Keren met een dergelijk gevaarte op deze nog altijd belangrijke fietsroute is akelig link. Daarbij is het zicht onder de donkere Nollenbrug slecht. Er zou iemand achter moeten lopen om daarbij te assisteren en/of de vuilniswagen dient een achteruitrijcamera te hebben. Dat laatste is niet ongebruikelijk op touringcars, maar zal op een vuilniswagen problemen geven met het lossen.

Het gaat hierboven om een nieuwe zijlader, waar vaak alleen een chauffeur in zit. Een collega die even achter de wagen loopt om te assisteren zal er niet geweest zijn. De politie had het alleen over een chauffeur.

Door de komst van de nieuwe fietstunnel door het park van Luna hoeven veel fietsers hier niet meer te komen, maar voor fietsers die de N242 volgen is dit de enige route. Door de ombouw van het Nollencircuit is hier het fietspad langs de N242 verdwenen.

De fietser kwam vrijwel zeker van de Nollenbrug. Door de redelijk steile en lange helling kan je op deze plek met een flinke vaart op de Huygendijk komen. Fietsers verwachten hier geen auto’s en al helemaal geen grote vrachtwagen. Mogelijk heeft ook dit meegespeeld.

Het lijkt ons verstandiger om voor deze 5 woningen een veel kleinere gemeentewagen in te zetten, die de keerlus aan het einde bij nummer 10 wel kan nemen. Als alles bekend is zullen we met de gemeente Heerhugowaard overleggen of dit eenmalig was, of dat er een betere oplossing moet komen om soortgelijke ongevallen in de toekomst te voorkomen. Als een kleinere wagen niet mogelijk is, dan zou er op z’n minst voor dit stukje een collega mee moeten rijden om te assisteren.

Advertenties

Geplaatst op 2013-03-06, in Heerhugowaard. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.