Aanrijding Nollenweg-afrit

HEERHUGOWAARD – Op zondagochtend 28 april is een groep wielrenners tegen een scooter gebotst. Dit kwam zoals gebruikelijk weer eens akelig knullig in de krant. Vervolgens ving op hun reactiepagina het uitwisselen van vooroordelen tegen wielrenners en (snor-)scooters aan. Het volgende stond in de krant:

Vier gewonden op fietspad Nollenweg Alkmaar
ALKMAAR – Op het fietspad bij de Nollenweg vond zondagochtend een ongeval plaats tussen een scooterbestuurder en racefietsers. De groep wielrenners reed onder het Nollenviaduct en nam de bocht richting Heerhugowaard. De scooterbestuurder haalde net een paar fietsers in toen de groep kwam aanrijden. Hij schrok zo van de tegemoetkomende racefietsers dat hij onderuit ging. Een aantal racefietsers botste vervolgens op elkaar. Twee wielrenners kwamen er met wat schaafwonden er vanaf. De scooterbestuurder liep eveneens schaafwonden op. Een wielrenner werd met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Hij liep een armfractuur op. De politie doet onderzoek naar het ongeval.

Bovenaan is al te lezen dat het dus niet om Alkmaar gaat, maar om de gemeente Heerhugowaard. Het gaat ook niet om het fietspad langs de Nollenweg, die loopt hier gewoon dicht langs de Nollenweg zo’n 5 meter hoger. Het bereft de afrit van dat Nollenwegfietspad naar de Huygendijk langs het Kanaal Omval-Kolhorn. Daar gaan de fietsers aansluitend linksaf onder de Nollenbrug door. Deze fietsafrit is aangebracht bij aanleg van het huidige Nollencircuit. Een jaar of 8 terug bestond dit pad nog niet en ging je op de fiets over het fietspad langs de Nollenweg rechtdoor middels verkeerslichten over de N242 naar het begin van de Middenweg.

Deze afrit is door de provincie bedacht omdat ze geen fietsviaduct over of een tunneltje onder de N242 wilden aanleggen. De fietsers mochten via deze afrit een aantal jaren een kilometer langs de Huygenvaart omfietsen naar de Middenweg. Inmiddels ligt er door het toedoen van de Fietsersbond wel een tunnel onder de N242 naar het Park van Luna. Lang niet zoals we het gewild hadden, maar hij is er wel en die route is korter.

Inmiddels weten de meeste fietsers, bromfietsers en snorscooters de nieuwe tunnel (ondanks gebrekkige en deels afwezige bewegwijzering) te vinden en gebruiken zij deze afrit niet meer.

Terugkomend op dit ongeval. De scooterbestuurder haalde een paar fietsers in die naar beneden reden richting kanaal. De helling is lang en met een hoogteverschil van 5 meter haal je zonder te trappen zo 30km/h. De fietsers die naar beneden reden snappen dat je beneden een lastige onoverzichtelijke bocht naar links moet maken de Huygendijk op. Zij hebben dus wat afgeremd. Verstandige scooterrijders remmen onderaan ook af. Niet alleen vanwege de onoverzichtelijkheid, maar ook omdat je onderaan voorrang moet verlenen. De gele markering op de foto geeft de plek van het ongeval aan. Voor en dus in zo’n onoverzichtelijke bocht inhalen is dan ook behoorlijk onverantwoordelijk.

De wielrenners die hier vanaf de Huygendijk omhoog reden hadden de rechter binnenbocht. Ze weten dat je daar een ‘leuk klimmetje’ moet maken en trappen dus wat bij. Zij hebben vast dicht op elkaar gereden en dan heb je bij een botsing meteen de ellende daarvan. En ook zij konden tot 10 meter voor de botsing niet zien dat er een scooter op hun fietspadhelft zou rijden. Ook vanaf hun kant is deze bocht erg onoverzichtelijk. Wielrenners die hard rijden en dicht bij elkaar hebben een extra verantwoording. Afstand houden en goed opletten in zo’n bocht is zeker geen luxe.

Dat de wielrenners ‘richting Heerhugowaard’ gingen zal maar voor 100 meter helling waar zijn. Vrijwel elke fietser die hier omhoog rijdt neemt aan het einde de haarspeldbocht richting Nollenbrug en gaat dus richting Alkmaar.

De hele discussie in de krant was anders geweest als de krant beter had bericht om welke locatie het ging en dat hier sprake was van een flinke helling en een onoverzichtelijke bocht. Als Fietsersbond vinden we dat ook duidelijk mag zijn dat de gemeente Heerhugowaard en de provincie Noord-Holland verantwoordelijk zijn voor deze verkeerssituatie en de gemeente Alkmaar hier geen enkele zeggenschap heeft.

Als Fietsersbond gaan we hierover contact opnemen met de gemeente Heerhugowaard. Ook al omdat het eerdere ongeluk met de vuilniswagen op nog geen 40 meter van deze plek was en waarbij deze afrit en onoverzichtelijke bocht een rol gespeeld kunnen hebben.

Geplaatst op 2013-05-06, in Heerhugowaard en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. Wat ik een beetje mis in dit verhaal is dat het lijkt alsof de gemeente hier verantwoordelijk is, terwijl het ongeval toch vooral een gevolg is van zeer onvoorzichtig gedrag van de scooterrijder in kwestie. Ik hou me aanbevolen voor tips hoe we deze situatie kunnen verbeteren, maar de vraag is of we daarmee onvoorzichtig en ondoordacht gedrag kunnen voorkomen.

  Groet,
  Jan-Albert de Leur
  Gemeente Heerhugowaard

 2. @Jan-Albert: Ik begreep dat er al contact iss met de gemeente over het eerdere ongeval. Het is idd de scooterrijder die fout zat op iets dat onoverzichtelijk is aangelegd door de provincie binnen de gemeente Heerhugowaard. Ik heb geen idee of dit pad overgedragen is aan de gemeente of dat het nog onder de verantwoording van de provincie valt.

  Iets vrij simpels is de onderbroken streep in en voor de bocht te vervangen door een doorgetrokken streep. Het liefst met de Frans/Britse terugkeerpijlen. Iets dergelijks zou ook in de bocht van de fietstunnel van Luna en de Omval (gemeente Alkmaar) kunnen. Een bord met voorrangswaarschuwing (B1) kan ook iets helpen. In de overgang naar de Huygendijk ontbreekt wat asfalt waardoor je naar beneden niet helemaal rechts kunt houden. Uiteindelijk is nog altijd een spiegel mogelijk. Niet dat dit soort dingen de oplossing zijn, maar het zet verkeersdeelnemers wel aan tot nadenken.

  Los hiervan was de kritiek vooral gericht op het NHD die klakkeloos onjuiste berichtgeving van een slechtoplettende Amoureus-fotojournalist (die verzonnen had dat dit in Alkmaar was) overneemt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: