Aanrijding Zuidtangent

HEERHUGOWAARD – Op dinsdagmiddag 28 mei 2013 raakte rond 14:05 uur een 72-jarige man uit Zuid-Scharwoude gewond bij een aanrijding op de Zuidtangent. De man reed over het fietspad langs de Zuidtangent. Ter hoogte van de Industrieweg wilde hij de Zuidtangent oversteken. Die weg stond vol met stilstaande en langzaamrijdende auto’s. De rechter rijstrook stond stil voor de fietsoversteekplaats. In de linker rij auto’s zat nog wel beweging. Een 44-jarige Alkmaarder in een personenauto reed langzaam door, de fietsoversteekplaats op. Hier bleek net het slachtoffer de weg over te steken en kwam daarmee in botsing. De fietser liep daarbij verwondingen aan zijn hoofd op en is voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis.

Aanvulling Fietsersbond: De Zuidtangent is een zeer drukke weg en heeft aan weerszijde van het spoor 2 gevaarlijke kruispunten. De gemeentelijke aandacht richt zich nu vooral op de kruising aan de andere kant van het spoor met het Stationsplein en de Bevelandseweg. Op die kruising rijden vooral auto’s tegen elkaar en dan metname in de binnenbocht van het Stationsplein richting overweg.

Deze kruising Zuidtangent-Industriestraat-Gildestraat is minstens zo link en hier waren in de afgelopen 10 jaar vaker de fietsers het slachtoffer. Aan weerszijde zijn 2-richtingen fietspaden langs de Zuid-tangent in de voorrang. De fietser kwam vanaf Broek op Langedijk en wilde linksaf richting Industriestraat. Daarvoor is hij in de voorrang de Gildestraat overgestoken en moest hij aansluitend 2x 2 banen van de Zuidtangent oversteken, waarbij fietsers geen voorrang hebben. Voor het spoor staat het verkeer elk uur 12 x vast en voor de N242-verkeerslichten staat het autoverkeer nog vaker en langduriger vast. Het is hier dus erg opletten en fietsers moeten lang wachten tot er eindelijk een gaatje valt of totdat een automobilist even wacht. Alleen spreken die automobilisten dat niet met elkaar af en regelmatig wacht er 1 een rijdt een 2de gewoon door.

Aan deze kant is ook nog altijd een zebra en fietsers die deze oversteek lastig vinden kunnen dan ook beter afstappen en met de fiets aan de hand over de zebra lopen. In dat geval hebben ze wel voorrang.

Geplaatst op 2013-05-30, in Heerhugowaard en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: