Aanbevelingen Overdie Fietst!

Op 23 mei is Wijken voor de Fiets (Overdie Fietst!) afgesloten met het uitdelen van fietsdiploma’s aan 22 cursisten en de overhandiging van de Nota van Aanbevelingen aan wethouder Anjo van de Ven. Bij deze gelegenheid waren ook aanwezig Hugo van der Steenhoven, de directeur van de landelijke Fietsersbond, Piet van der Linden, de opsteller van de Nota en projectleider, natuurlijk de cursisten, fietsdocenten, wijkcoordinator Gert-Jan Geugjes en mensen die in de afgelopen maanden meegeholpen hebben.

De organisators waren vooral erg tevreden over de locatie bij 072 waar de fietslessen zijn gegeven. Daar kan in een rustige omgeving kennis worden gemaakt met de fiets. Ria Hoogeboom geeft al 25 jaar fietslessen in Overdie. In Overdie wordt dan ook al redelijk veel gefietst in vergelijking met andere zogenaamde ‘krachtwijken’ in Nederland. Maar er is nog steeds behoefte aan fietslessen. Ria Hoogeboom zoekt voor de speel-o-theek ook meer kleine kinderfietsjes om uit te lenen onder het motto jong geleerd is oud gedaan.

Bij die fietslessen hoort aansluitend het vinden van zogenaamde fietsmaatjes. Ervaren (vooral vrouwlijke) fietsers uit de buurt die de eerste tijd meefietsen met de cursisten. Soms is dat maar een enkele keer en in een aantal gevallen is langere ondersteuning nodig om de nieuwe fietsers meer zelfvertrouwen te geven. Wethouder van der Ven gaf spontaan aan als fietsmaatje mee te doen. Opgeven voor of als fietsmaatje kan via fietsmaatjesproject@gmail.com

Er is ook behoeft aan een soort reparatiecafé zoals onlangs gestart is in wijk De Hoef. Het gaat dan niet alleen om het laten repareren van fietsen, maar ook om instructies te krijgen hoe fietsers de meest eenvoudige dingen het beste zelf kunnen doen. Gert-Jan Geugjes die ook wijkcoordinator van De Hoef is is hiervan op de hoogte, maar vind ook dat dit soort initiatieven uit de wijk zelf moeten komen.

De knelpunten waren voorspelbaar. De grote doorsnijdende wegen Koelmalaan en Vondelstraat en vooral de oversteken daarvan (o.a. bij het PCC) scoren slecht. Op veel plaatsen is het wegdek niet goed, dat deels komt door de werkzaamheden die nog niet zijn afgerond. Vooral op en rond het Geert Grooteplein (AH en Lidl) is het voor de fietsers slecht toeven. Ook daar zijn verbeteringen bedacht, maar nog lang niet uitgevoerd.

Lees meer bij Wijken voor de Fiets Overdie (daar is ook de nota en de kaart met knelpunten te bekijken en is meer te vinden over de fietslessen) en RTV-NH.

Geplaatst op 2013-05-31, in Alkmaar en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: