Boekelermeerfietspad?

ALKMAAR/HEILOO/AKERSLOOT – Wat is er aan de hand met de Boekelermeerweg, de fietsverbinding tussen Akersloot en Alkmaar? Ruim 3 maanden kunnen fietsers daar geen gebruik van maken. Eerst lag het hele stuk er uit tussen het Loodpolderpad/Smaragdweg en het nieuwe bruggetje net voorbij Taqa. De laatste maand is het deel langs Taqa weer te gebruiken, maar het deel langs het Vomar-magazijn nog steeds niet.


Natuurlijk hebben we gezocht wat er aan de hand is en wanneer we er weer langs kunnen tussen de fietsknooppunten 74 en 98. Op de website van de gemeente Alkmaar is er niets over te vinden, ook en vooral niet bij de wegwerkzaamheden. Na veel bellen blijkt het om een kabel van Ziggo te gaan, die nog niet geleverd is. Een normaal mens zou eerst die kabel bestellen, en pas de weg openhalen zodra de kabel beschikbaar is. Hier duidelijk niet.

Dan gaat het om het noordelijke deel, wat al maanden een uitgegraven zandpad is. Bij het zuidelijke deel had het (zoals te verwachten was) te maken met Taqa. Dat deel is er weer ingekwakt. Toch valt dat straatstenen-gedeelte mee vergeleken met de ellendige rubberen bulten, die al een dik decennium de fietsers op deze belangrijke route terroriseren. Geen fietser wil over die bulten en iedereen fietst er langs, waarbij maar een paar decimeter ruimte is.

We hadden gehoopt dat de rubberen bult bij het Taqa-bruggetje wel weggehaald zou worden. Hij ligt vlak voor een fietspaaltje, die weer voor de nieuwe fietsbrug staat, waar geen auto’s over mogen. Kortom volslagen nutteloos en vragen om ongelukken met senioren, die graag gebruik maken van fietsknooppuntroutes.

We hebben dus nog steeds geen idee hoelang het gaat duren eer deze route weer gebruikt kan worden. Gelukkig staan er wel omleidingsborden, maar het was beter geweest als daar ook de knooppuntnummers op vermeld zouden staan.

Als het om de gewone fietsbewegwijzering gaat, dan is het hier ook al sinds de vorige eeuw mis. We hebben de gemeente Alkmaar daar al vele malen van op de hoogte gesteld. Vanuit Akersloot gaat het goed. De fietsers van Akersloot naar Alkmaar worden over de Boekelermeerweg gestuurd en lopen pas vast op de kruising Hadewijchstraat-Koelmalaan. Toen de Koelmalaan een paar jaar terug opgeknapt werd zijn de fietswegwijzers niet meer teruggeplaatst.

Vanuit Alkmaar naar Akersloot is veel rampzaliger. Die fietsers worden via de vuilverbranding over de Topaasweg en de Boekelerdijk langs het NH-Kanaal gestuurd. Dus over een zeer drukke 80km-weg zonder enige fietsvoorziening, waarbij je op moet passen voor het vele (wachtende) vrachtverkeer naar GP-Groot. Verstandige fietsers mijden zo’n ellendige weg, maar de gemeente Alkmaar stuurt ze er langs richting Akersloot. En het zijn dan vooral touristen die hier onbekend zijn en er in trappen.

Kortom maak de Boekelermeerweg zo snel mogelijk af op iets dat op een fietsstraat of fietspad lijkt. Aanwonenden zijn er niet meer. Maak de oversteek bij de Kanaalweg (in de gemeente Heiloo) veilig met een middeneiland en pas vervolgens de fietswegwijzers eindelijk eens aan.

Geplaatst op 2013-07-28, in Alkmaar, Heiloo en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Na bijna een half jaar ligt er nu weer een prachtig fietspad langs de grote hallen van de Vomar en Spar. (De bovenste foto.) Aan de gevaarlijke rubberen bulten op het zuidelijke deel is helaas nog niets gedaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: